Hoe hou je je werknemers tevreden?

Wanneer je een bedrijf met personeel runt, heb je het misschien al begrepen. Tevreden werknemers doen hun job graag en daardoor ook goed. Ontevreden werknemers kosten je op de lange duur enkel tijd en geld. Omdat tevreden werknemers zo een enorme boost kunnen geven aan jouw bedrijf, is het dan ook belangrijk om hen een beetje in de watten te leggen. Maar hoe doe je dat?

Geef inspraak

Mensen voelen zich graag gehoord. Wanneer je werknemers merken dat er rekening gehouden wordt met hun vragen, wensen en opmerkingen, voelen ze dat ze gerespecteerd worden. Werknemers die respect krijgen, geven dit ook terug. Het is dus een positieve wisselwerking. Wil dit zeggen dat je aan elke vraag en wens tegemoet moet komen? Uiteraard niet! Maar pols regelmatig eens hoe het met je personeel gaat en moedig hen aan om ideeën te brengen die je bedrijf zouden kunnen verbeteren. Dit kan zowel op officiële momenten, zoals tijdens een functioneringsgesprek, als op officieuze momenten, zoals tijdens een teametentje wanneer iedereen wat losser is.

Zorg voor de nodige ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan. Niet voor jou, maar ook niet voor je werknemers. Respecteer hun pauzemomenten en moedig hen ook aan om die te nemen. Hou er ook rekening mee dat mensen meer geneigd zijn om (goed) te ontspannen als ze in een aangename ruimte vertoeven. Weg dus met die saaie, kille refter! Wanneer je je refter wat opsmukt, wordt dit meteen een veel fijnere plek om te gaan lunchen. Misschien krijg je wel enkele mensen gemobiliseerd om de eetruimte aan te kleden en in te richten? Op deze manier geef je hen meteen alweer wat inspraak.

Geef je personeel de nodige erkenning

De kracht van een compliment wordt vaak onderschat. Toch kan positieve feedback wonderen doen! Het geeft mensen het vertrouwen dat ze hun werk goed doen en dat ze geapprecieerd worden. Ook hier kan je dit op een officiële en officieuze manier aanpakken. Zo kan je mensen een goede evaluatie of opslag geven. Maar je kan ook tijdens een meer casual gesprek terloops laten vallen waarom je die persoon en zijn werk zo waardeert.

Zet in op gezondheid

Gezonde werknemers zijn minder vaak ziek en presteren beter. Je kan de gezondheid van je personeel stimuleren door hen te motiveren om meer te bewegen. Dit kan je doen door een fietsvergoeding te geven of door samen met het bedrijf bijvoorbeeld te trainen voor een marathon. Er zijn natuurlijk ook nog andere dingen die je kan doen om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen. Is het misschien mogelijk om bureaus te voorzien waar ze staand aan kunnen werken? Of waar ze kunnen fietsen terwijl ze aan het werk zijn? Misschien kunnen er buiten picknicktafels voorzien worden zodat de lunch in gezonde buitenlucht kan plaatsvinden? En een schaal vers fruit aan de koffieautomaat motiveert mensen ook om een extra dosis vitamientjes op te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here