Duurzaamheid als levensstijl

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, is energiezuinig wonen niet alleen een slimme zet voor je portemonnee, maar ook een verantwoorde keuze voor ons milieu. Energiezuinig leven hoeft niet veel moeite te kosten. Door enkele slimme aanpassingen in je woning te doen, wordt deze nieuwe levensstijl kinderspel.

Investeer in energie-efficiënte apparatuur

Een kleine, maar toch erg doeltreffende stap in het energiezuinig gaan leven, is door kleine aanpassingen te maken in je woning waar je weinig verschil van zal merken, behalve dan in je portemonnee. Denk hierbij maar aan het vervangen van gloeilampen door Ledlampen, maar ook een investering in zonnepanelen of een hoogrendementsketel betaalt zichzelf snel terug. Ook een slimme thermostaat helpt je bij het verminderen van je ecologische voetafdruk, net als allerhande domotica. Door de verwarming en koeling van je huis van op afstand te kunnen regelen, kun je altijd en overal je energieverbruik opvolgen en aanpassen wanneer nodig. Dit is niet alleen energiezuinig en geld besparend, maar ook gewoon heel comfortabel.

Isoleren

Wanneer je in een energiezuinig huis wil leven, is goed isoleren cruciaal. Door kieren en spleten af te dichten, je muren en je daken te isoleren en voor hoogwaardige ramen en deuren te kiezen, zorg je er voor dat de temperatuur in je woning constant blijft. Op die manier moeten je verwarmings- en koelsysteem minder hard werken, waardoor je energie bespaart.

Water besparen

Energiezuinig leven en je ecologische voetafdruk verkleinen heeft niet alleen te maken met het minder verbruiken van elektriciteit, maar ook met het minder verbruiken van water. Dit is gemakkelijker dan je denkt. Zo kun je bijvoorbeeld waterbesparende kranen en douchekoppen installeren. Het is ook mogelijk om je toilet door te spoelen met regenwater, of zelfs je wasmachine met (gefilterd) regenwater te laten draaien. Wanneer je minder water verbruikt, moet je ook minder water verwarmen. Je wint dus twee keer door bewust om te gaan met waterverbruik en waterverspilling.

Zonnepanelen

Hernieuwbare energiebronnen zijn de toekomst. Door zonnepanelen op je dak te laten installeren heb je een groene en duurzame energiebron in huis. Je zult ook merken dat gebruik maken van zonne-energie een grote weerslag zal hebben op je elektriciteitsrekening. Binnenkort zullen er alleen nog elektrische wagens op de markt zijn. Door de energie van je zonnepanelen op te slaan in een thuisbatterij, kun je deze wagen gemakkelijk bij je thuis opladen.

Logisch nadenken

Je kunt veel energie besparen door logisch na te denken. Wees je bewust van je energieverbruik, zodat je niet nodeloos water of energie gaat verspillen. Laat geen lampen of verwarming branden wanneer je niet thuis bent, schakel apparaten uit die je niet gebruikt, laat geen toestellen nodeloos in het stopcontact zitten. Zet de verwarming en de airco niet hoger dan strikt nodig is en laat de kraan niet lopen wanneer je je tanden aan het poetsen bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here