Schilder een muur in 4 stappen!

Wanneer je in een nieuwe woning trekt of wanneer je je huidige kleur op de muren beu bent, dan moet je gaan schilderen. Heel veel mensen laten hun muren binnenshuis schilderen, omdat ze niet goed weten hoe eraan te beginnen of omdat ze schrik hebben het te verknoeien. Een schilder laten komen kost immens veel geld, terwijl je het eigenlijk perfect zelf kan doen. Met het stappenplan dat je in dit artikel vindt, ga jij meteen aan de slag en breng jij de schilderwerken tot een goed einde!

Stap 1: bereid je ondergrond goed voor

Wanneer je de muur gaat verven, is het belangrijk dat je ondergrond mooi egaal is en stofvrij is. Het zou echter niet mooi zijn dat je allerlei stofjes, haartjes of andere deeltjes onder je gedroogde verf ziet zitten. Je gaat de muur ontstoffen met een zachte borstel. Wanneer je een pleisteren muur hebt, haal je oneffenheden weg met een plamuurmes. Barsten of gaten vul je op met een vuller. Plaatsen die je hebt opgevuld ga je eerst schuren om deze mooi egaal te krijgen. Bij een gipsplaten muur, ga je naden en gaten opvullen met een vuller geschikt voor gipsplaten. Schuur ook de bijgewerkte plaatsen op. Ga daarna van start met het beschermen van de ondergrond en plak randen met het plafond en de andere muren af met afplaktape.

Stap 2: breng een grondlaag aan

Is jouw muur nog onbeschilderd? Dan moet je altijd beginnen met het aanbrengen van een grondlaag of primer. Je begint met de primer aan te brengen in de hoeken en je doet dit best met een borstel. Daarna kan je een grotere verfrol gebruiken voor de grotere oppervlakken. Wanneer je een bakstenen muur gaat schilderen, gebruik je best een langharige rol. Wanneer je een pleisteren of gipskartonnen ondergrond hebt, gebruik dan een kortharige verfrol. De grote oppervlakken schilder je als volgt: je zet een paar verticale strepen en je rolt deze horizontaal uit. Zo kan de verf goed op het oppervlak verspreiden. Daarna werk je telkens in stukken van 1 vierkante meter. Wanneer je het hele oppervlak hebt gedaan, rol je nog een laatste keer zachtjes van onder naar boven, zodat de verf mooi egaal komt te liggen.

Stap 3: eerste laag afwerking

Begin met je eerste laag afwerking wanneer de grondlaag helemaal droog is. Begin daarna met het goed door elkaar roeren van de muurverf alvorens je begint. Dit zorgt voor een homogeen kleurresultaat. Ga op dezelfde manier te werk als bij de grondlaag, schilder eerst de hoeken met een borstel en daarna de grotere oppervlakken met een muurverfrol.

Stap 4: laatste laag afwerking

Je hebt bijna altijd twee lagen kleur nodig voor een mooi resultaat. Je gaat daarom de tweede laag afwerking aanbrengen zoals je bij de eerste laag en de grondlaag hebt gedaan. Daarna ga je nog een laatste keer uitrollen van onder naar boven, zodat je echt een mooi en egaal resultaat krijgt. Het laatste wat je dan nog hoeft te doen is de afplaktape verwijderen, dit doe je best wanneer de verf nog niet droog is.

Volledige make-over van het huis? Vind hier het stappenplan voor het schuren van je trap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here