Vliegangst overwinnen

Voor vele mensen betekent op reis gaan pure ontspanning, vanaf het moment dat ze thuis vertrekken en het vliegtuig gaan opstappen, is de vakantie begonnen. Maar voor sommigen is dit begin van de reis een ware hel. Wanneer je vliegangst hebt, zie je echt niet uit naar de reis naar jouw bestemming. Er kunnen hartkloppingen ontstaan, het zweet kan uitbreken, moeilijk ademen, een paniekaanval, het hoort allemaal bij vliegangst. Na verloop van tijd ga je het vliegtuig nemen gewoon beginnen vermijden en met de auto of bus op vakantie gaan. Dit is natuurlijk niet zo fijn, want op deze manier kan je nooit eens verder weg op vakantie gaan. Daarom hebben we hier wat tips op een rijtje gezet om je vliegangst te kunnen overwinnen!

Plannen en informeren

Wanneer je de reis goed voorbereid en je op voorhand goed bent geïnformeerd, dan kan dit toch al een stukje van je zenuwen en angst weg nemen. Boek tijdig je tickets voor het vliegtuig en reserveer op tijd je plaatsen, zo kan je zelf kiezen waar je gaat zitten. Tijdens een vlucht kan de turbulentie nogal eens hevig worden, kies daarom dan voor een plek vooraan. Zoek dingen op over vliegen en laat je goed informeren over wat het inhoudt. Wanneer je gaat praten met mensen over het feit dat je gaat vliegen en je angst hiervoor, kunnen zij jou ook over hen positieve ervaringen vertellen. Op die manier wordt je angst misschien al een beetje teruggebracht.

Stress vermijden

Als je al enorm veel stress hebt om te gaan vliegen, is het best dat je alle extra zenuwen en stress vermijdt. Drink daarom zo weinig mogelijk of geen drankjes met cafeïne. Vermijd koffie of frisdranken dus. Dit kan ervoor zorgen dat je nog meer energiek wordt en de zenuwen dus nog meer gaan opspelen. Kom goed op tijd voor je vlucht, zo hoef je daar al niet zenuwachtig in te worden. Wanneer je vlucht dan toch wat vertraging heeft, hoef je niet in paniek te slaan. Dit kan gebeuren en hoort er nu eenmaal bij, je hoeft niet meteen het ergste te denken. Probeer van kalmeermiddelen af te blijven, want hierdoor zal je alleen maar suf worden. Het zal wel zorgen dat je kalmer wordt, maar je angst voor vliegen zal er niet door verminderen.

Tijdens het vliegen

Heb je enorme vliegangst, licht het cabinepersoneel hier dan ook over in. Zij kunnen je helpen, bijstaan en begeleiden tijdens de vlucht. Ze zijn hiervoor opgeleid en hebben hier ervaring mee. Adem rustig en diep in wanneer je gaat opstijgen en terug gaat landen. Probeer je niet druk te maken in geluiden of dingen die je hoort tijdens het vliegen. Leid jezelf daarom af met een film, een boek of wat muziek.

Het belangrijkst is om vertrouwen te hebben in het reizen. Vliegtuigen zijn gemaakt en gebouwd op turbulentie en kunnen heel wat verdragen. De kans is veel groter dat er tijdens het autorijden iets gebeurt, dan wanneer je in het vliegtuig zit. Begin desnoods ook met een rechtstreekse, korte vlucht in plaats van bestemmingen waar je een tussenlanding bij moet maken.

Vliegangst overwonnen? Boek dan de goedkoopste vliegtickets!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here