Zakelijke gebruiken over de grenzen heen

Wanneer je werkzaam bent als zakenman of zakenvrouw, krijg je te maken met verschillende mensen uit verschillende landen met verschillende gewoonten en gebruiken. Dit is erg interessant, maar kan ook wel voor uitdagingen zorgen. Gebaren of gebruiken die in onze cultuur heel gewoon of heel beleefd zijn, kunnen mensen van een andere nationaliteit misschien wel voor het hoofd stoten. Daarom sommen we hier enkele zakelijke gebruiken uit andere culturen op.

Nederland

Nederlanders houden niet van laatkomers. Zorg er dus voor dat je altijd mooi op tijd op je afspraak bent. In Nederland zijn de mensen open en spontaan. Ze verwachten dit ook van jou. Zorg er dus voor dat je iedereen begroet. Dat hoeft niet uitgebreid met een handdruk, een beleefde knik kan ook.

Saoedi-Arabië

In tegenstelling tot de Nederlanders zijn mensen uit Saoedi-Arabië niet zo punctueel. Hou er dus rekening mee dat ze te laat kunnen komen en laat hier geen ergernis bij blijken. Wat verder erg belangrijk is wanneer je zaken doet met mensen uit Saoedi-Arabië, is dat je geen alcohol gebruikt. Hiermee ga je volledig in tegen de cultuur van je zakenpartners en kan je hen erg beledigen. Ze vinden het ook niet beleefd als je hen persoonlijke vragen stelt. Wanneer je onderhandelt met Arabieren, hou je je werk en privé dus strikt gescheiden.

China

In China wordt er onderhandeld aan de eettafel. Maar hoe gezellig dit etentje ook mag zijn, laat je nooit verleiden om een hooggeplaatste Chinese zakenman publiekelijk te corrigeren. Let ook verder goed op de hiërarchie. Zorg ervoor dat je belangrijke personen op de juiste manier aanspreekt, anders kan je meteen je boeltje pakken.
In China, maar ook in andere Aziatische landen, wordt veel belang gehecht aan een degelijk visitekaartje. Zorg er dus voor dat je er altijd op zak hebt én dat je de kaartjes die je zelf krijgt met de nodige zorg behandelt.
Let ook op je kledingstijl. Een sober kostuum of mantelpakje draagt de voorkeur.
In Aziatische landen is men ook erg gevoelig aan wijzen. Wijs dus nooit iemand aan, en wijs ook niet met je voeten. Zorg er ook voor dat niemand je schoenzolen te zien krijgt. Dit klinkt misschien wat gek, maar dit wordt als erg onbeleefd ervaren.

Amerika

Amerikanen komen vaak arrogant over en verwachten dit ook van hun zakenpartners. Wees dus niet bescheiden wanneer je het over je verwezenlijkingen of koopwaar hebt, integendeel!
Wanneer je je Amerikaanse zakenpartners ontmoet, maakt het een heel goede indruk wanneer je een stevige handdruk geeft. Zo kom je zelfzeker en betrouwbaar over.

Baltische staten

Ook in de Baltische staten wordt punctualiteit hoog in het vaandel gedragen. Kom dus op tijd en leef je afspraken na. Moest je ondanks je goede voorbereidingen toch te laat komen, verwittig je gesprekspartner dan tijdig. Tijdens je gesprekken schakel je je smartphone uit, zodat je niet gestoord kan worden.
Ook hiërarchie is hier erg belangrijk. Toon dus veel respect voor mensen met aanzien en let erop dat je hen met de juiste beleefdheidsvorm aanspreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here