ondernemingsplan

Voor velen is het een droom: je eigen baas zijn. Op die manier kun je zelf je werk inplannen en zelf je koers bepalen. Maar hoe begin je? Waar begin je?

Wat zijn jouw mogelijkheden

Bedenk allereerst wat jouw kwaliteiten en mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om de ideeën zo concreet mogelijk te maken in deze fase. Wat wil je verkopen? Of welke diensten kun jij leveren? Zijn daar speciale beroepseisen of diploma’s voor nodig? Waarom zouden mensen voor jouw bedrijf kiezen en niet voor een ander? Wat maakt jouw idee anders? Welke doelgroep wil je aanspreken?

Marktonderzoek

Voordat je een bedrijf start is het verstandig om een marktonderzoek te doen. Als je bijvoorbeeld een kapperszaak wilt beginnen, is het belangrijk te weten hoe veel kappers er al in de buurt zijn. Door de kansen, mogelijkheden en bedreigingen in kaart te brengen weet je of het een goed idee is om deze onderneming te starten of blijkt dat je het idee toch nog wat moet bijschaven. Ook is het belangrijk om recente ontwikkelingen mee te nemen in je overweging. Duurzaam en milieuvriendelijk handelen is bijvoorbeeld erg veel in het nieuws. Het is verstandig om daarop in te spelen en bijvoorbeeld niet een vervuilend plasticwinkeltje te beginnen.

Bedrijfsruimte

Als je veel ruimte in huis hebt of een grote garage, is het misschien logisch om je bedrijfje thuis op te starten. Toch is het verstandig om even goed naar het bestemmingsplan van je huis te kijken. Soms is het niet toegestaan om een bedrijf aan huis te beginnen en als je daar te laat achter komt zou dat erg vervelend zijn. Als je een losstaande ruimte wilt gebruiken is het ook goed om naar de wet- en regelgeving te kijken. Denk aan zaken als brandveiligheid, milieueisen en Arbowetgeving.

Kijk of het financieel uit kan

Een bedrijf heeft geld nodig om op te starten en om op de been te blijven. Maak daarom een financieel plan voordat je begint. Daarin schrijf je:
• De verwachte kosten die het starten met zich mee gaat brengen
• De verwachte inkoop- en productiekosten
• De verwachte inkomsten
• Hoe je van plan bent het bedrijf te gaan financieren
• Of de onderneming financieel haalbaar is

Crowdfunding

Als er grote investeringen moeten worden gedaan kan het een uitdaging zijn om aan dat bedrag te komen. Crowdfunding is daarom erg populair geworden. Dit betekent dat niet één maar meerdere investeerders een bedrag uitlenen aan jouw onderneming. Op die manier kun je genoeg geld verzamelen om te starten. Op het moment dat je bedrijf goed loopt kan het geld terugbetaald worden.

Ondernemingsplan

Voeg alle plannen die je hebt voor je onderneming samen in een ondernemingsplan. Daarin zet je alle details over hoe je het bedrijf gaat opstarten en hoe je het laten draaien. Dit plan kan na de start van het bedrijf ook nuttige gids zijn voor het behouden van de focus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here