Verlichting restaurant

Op restaurant willen klanten natuurlijk in een knusse sfeer vertoeven. Eigenlijk willen ze helemaal niet het gevoel hebben dat ze in een druk zaaltje zitten, maar moet het net lekker gezellig zijn. Verlichting speelt daarbij een belangrijke rol. Een juiste mix tussen functionele verlichting en sfeerverlichting is belangrijk, maar denk ook na over andere zaken zoals de kleurtemperatuur. Hoe dan ook is de juiste verlichting belangrijker dan je denkt. Sla de plank niet mis en verdiep je vooraf.

De juiste kleurtemperatuur op restaurant

Er is best wel al wat onderzoek verricht over de kleurtemperatuur bij het serveren van eten, de resultaten van dit onderzoek worden bijvoorbeeld ook toegepast in winkels. Door de juiste kleurtemperatuur ziet je eten er per slot van rekening appetijtelijker uit. Over het algemeen is het zo dat de kleurtemperatuur de natuurlijke kleur van voeding moet accentueren omdat het zo versheid uitstraalt. Een steak tartaar, lamskroontjes, zalm en ibericoribs doen het dan ook heel goed onder een warme kleurtemperatuur. Daarom kiezen veel restaurants voor zeer warm licht (< 2.700 K). Serveer je kip, pladijs of kabeljauw? Dan ga je beter voor een lichtere kleurtemperatuur. In de winkel gaat het dan vaak om koel wit licht, maar dat zou op restaurant natuurlijk niet gezellig zijn. Een kleurtemperatuur van 2.700 tot 3.000 K is dan aangewezen, vergelijkbaar met de verlichting in de woonkamer. Server je een allegaartje gerechten? Mik dan op 2.700 K, daarmee zit je altijd goed.

Tafellampjes op restaurant

Op restaurant draait het natuurlijk niet alleen om decoratieve verlichting. Je gasten moeten nu eenmaal ook vlot de menukaart kunnen lezen. Een goede oplossing is door een tafellamp te plaatsen. Er is helemaal niks mis met een klein tafellampje centraal op de tafel, maar kies dan wel voor een gezellig model dat ook past bij het interieur. Onder andere bij Directlampen zijn er wel een aantal leuke tafellampjes te vinden. De belangrijkste tip is wel dat je het kleinschalig moet houden. Een lamp mag geen sta-in-de-weg zijn van romantische avondjes waar gasten in elkaars ogen willen verdrinken.

Rekening houden met alle kijkrichtingen

Leuke en stijlvolle lampen zijn altijd een pluspunt en eigenlijk kan je hier jouw creativiteit perfect kwijt, maar onthoud wel dat het allemaal functioneel moet blijven. Leuke sierbollen aan de bar kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat sommige gasten in het licht kijken en dat ze geen oogcontact kunnen maken met de bediening. Probeer het allemaal eerst even uit, bekijk het vanuit verschillende plekken en wees vooral heel kritisch.

Wit licht op de juiste plekken

verlichting keuken

Er moet natuurlijk ook nog worden gewerkt. Wit licht en voldoende lumen blijft dan noodzakelijk, zeker in de keuken waar alles goed zichtbaar moet zijn. Ook achter de bar is dat het geval. Nog te vaak zien we dat het achter de bar nog te veel draait om het aanlichten van de flessen, maar dat is geen goed idee. Het is zelfs beter om wit licht te gebruiken zodat de drankflessen uit de kast lijken te komen. Een goede fles moet opvallen en zich niet in een gezellig hoekje verschuilen. Denk ten slotte ook nog aan kleine spotjes die treden extra accentueren. Zo voorkom je ongevallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here