verlichting

Om je woonkamer op een sfeervolle manier in te richten, is niet alleen het meubilair van belang. Iets anders wat een sfeerbepalend element is, is de verlichting in de woonkamer. Door verschillende typen verlichting met elkaar te combineren, kun je op de perfecte manier de woonkamerverlichting samenstellen. Het kan soms een moeilijke taak zijn om staande lampen, plafondlampen, spots en tafellampen op een passende manier met elkaar te combineren. Gelukkig wordt dit met onderstaande tips een stuk gemakkelijker.

Verschillende soorten verlichting

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten verlichting zijn om gebruik van te maken. Het eerste type verlichting is de basisverlichting. Deze heeft als doel om de woonkamer aangenaam te verlichten en bestaat vaak uit plafondlampen of spots. Daarnaast heb je ook taakverlichting, die gebruikt wordt om te lezen of te schrijven. Deze soort verlichting wordt gebruikt bij een tafel, bureau of leeshoek. De derde soort verlichting is sfeerverlichting en wordt gebruikt om de sfeer om te gooien en volledig te kunnen ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dimbare accentverlichting.

De algemene verlichting: een plafondlamp

Natuurlijk is er niet alleen sfeerverlichting en accentverlichting nodig, maar zul je in je woonkamer ook moeten kiezen voor een vorm van algemene verlichting. Hierbij wordt vaak gekozen voor een plafondlamp om de ruimte op een gelijkmatige manier te verlichten. De keuze voor een plafondlamp kan echter vrij moeilijk zijn. Het is daarom verstandig om veel rond te kijken naar vormen, materialen en de grootte van de lamp. Zo weet je beter wat jouw smaak is en wat er goed in de ruimte past.

Voor een andere vorm van algemene verlichting kan ook gekozen worden voor een hanglamp. Dit is echter niet handig om midden in een ruimte te plaatsen, maar verstandiger boven een tafel. Als je gebruik maakt van een lamp met dimmer kan deze zowel gebruikt worden als werklicht of als sfeerlicht tijdens het eten.

Lichtplan opmaken

Nu er duidelijk is welke soorten verlichting er allemaal gebruikt kunnen worden in de woonkamer, is het verstandig om een duidelijk lichtplan te maken. Begin ermee om de ruimte op te delen in zones. Een leeshoek heeft namelijk andere verlichting nodig dan een gezellige zithoek. Met de verschillende zones van de woonkamer in je achterhoofd kun je combinaties van verlichtingstypes plaatsen om een prachtig geheel te vormen.

Stijlen en vormen van lampen

Niet alleen het soort verlichting is van invloed op de sfeer van de woonkamer, maar ook de stijl van de lampen die wordt gebruikt. Zo zijn er industriële lampen met veel staal en een ruigere uitstraling, maar kun je ook kiezen voor een klassieke lamp. Natuurlijk kun je ook verschillende stijlen met elkaar combineren om een speciaal geheel te vormen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stoerdere tafellamp in combinatie met een landelijke hanglamp? Afhankelijk van je eigen stijl en de inrichting van je woonkamer kun je alle kanten op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here