muur verven

Met een laagje verf kan je een bakstenen muur eenvoudig een mooie uitstraling geven. Een muur schilderen is in principe niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Ook het belang van de juiste verfkeuze mag niet worden onderschat. We leggen uit hoe jij een bakstenen muur verft en waarop je zoal dient te letten.

De muur inspecteren en voorbereiden

Bij het verven van een bakstenen muur is een goede voorbereiding heel belangrijk. Daarbij is het aan te raden om eerst het voegwerk aan een grondige inspectie te onderwerpen. Het is zeker niet zo dat het in een perfecte staat moet verkeren, maar loszittende voegen zal je toch zo goed en zo kwaad als het gaat, moeten repareren. Dat kan je gewoon doen met een kant-en-klaar voegmiddel dat je in de doe-het-zelfzaak kan kopen. Als je dat niet goed doet, riskeer je dat er cementkorrels in de borstel of in de verfroller belanden en dat is allesbehalve fijn. Met behulp van een zachte borstel dien je de bakstenen muur nadien grondig te ontstoffen. De randen plak je daarnaast nauwkeurig af met behulp van afplaktape.

Als je muur last heeft van uitbloeiingen is er wat extra aandacht nodig. Deze witte aanslag is in feite salpeter en ontstaat door chemische reacties die in de muur plaatsvinden. Een paar kleine plekken is niets om je zorgen over te maken. Het volstaat om op een droog moment de witte aanslag goed van de muur te borstelen. Gebruik dan zeker geen water en al helemaal geen hogedrukreiniger. Als de muur sterk is aangetast, dan is er wellicht een vochtprobleem. Opstijgend of doorslaand vocht ligt dan vaak aan de basis. Dan is het belangrijk om eerst de muur te laten behandelen. Dit kan je het beste overlaten aan een expert.

Een goede primer aanbrengen

Vooraleer je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan, moet je de muur voorbehandelen met behulp van een geschikte primer. De primer moet geschikt zijn voor bakstenen (buiten)muren. Als je geen primer zou gebruiken, loop je het risico dat er kleine cementkorreltjes loskomen en dat de verf direct in de poriën zou trekken. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de Sigma Façade Prim Aqua. Dit is een watergedragen primer die speciaal ontworpen is voor gevels en die geschikt is als primer voor de Sigma muurverf.

Verschillende lagen muurverf aanbrengen

Na het aanbrengen van de primer kan je beginnen met het verven van de bakstenen muur. Wacht uiteraard tot de primer droog is. Zorg er daarnaast voor dat je kiest voor verf die geschikt is voor bakstenen (buiten)muren. Meestal volstaat het om een of twee lagen aan te brengen, maar veel is hierbij afhankelijk van de gekozen verf. Zeker bij goedkopere verfsoorten is het niet ongewoon dat je meerdere lagen moet aanbrengen om een egaal resultaat te bekomen. Vaak is het dan ook beter om een kwalitatievere verf te gebruiken. Naast de muurverf van Sigma is ook de kwaliteitsvolle Sikkens muurverf een goede keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here