mensen aan het roken

In vroege tijd was het een probleem in de horeca; bier- en rookgeur. Ondanks de aanwezige ventilatie bleef de stank langdurig hangen in de ruimte. Een juiste schoonmaak helpt natuurlijk, maar is dikwijls niet afdoende. Door het ingevoerde rookverbod kwamen de toegestane rookruimten die nu ook niet meer toegestaan zijn. Zelfs rokers moesten hun adem inhouden bij het betreden van zo’n ruimte.

Ozonbehandeling is effectief

Ozon is eigenlijk het enige probaat middel om rookgeur te laten verdwijnen. Het zorgt voor een zuivering van de lucht waarbij het gas ook nog desinfecterend werkt. Professionele bedrijven gebruiken deze methode om ruimte klinisch schoon te krijgen zonder schadelijke organismen. Een ozon behandeling wordt door specifieke vaklieden uitgevoerd en vergt enige inwerkingstijd.

Schadelijke tabaksrook

Tabaksrook bevat naast nicotine een veelheid van andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen leiden tot het ontstaan van chronische longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Het inademen van rook gebeurt ook als niet-rokers in een rokerige ruimte bevinden. Het meeroken is dan ook een van de belangrijkste beweegredenen geweest om het roken in openbare ruimten te verbieden. Tabaksrook blijft in een ruimte hangen en dringt in stoffen zoals kleding, maar ook in voorwerpen zoals meubels en gordijnen.

Verluchten en azijn

Nicotine geur verwijderen is lastig. Een ozon behandeling is effectief om nicotinegeur te verwijderen, maar is niet een manier om het elke dag uit te voeren. Veelvuldig luchten van de ruimte is in feite de beste oplossing als alternatief. Water met azijn blijkt redelijk effect te hebben om de geur te neutraliseren. Een ander huismiddeltje is gemalen koffie. De aromatische geur van koffie is een geurvreter voor tabaksrook.

Door de antirooklobby is het aantal rokers in België gedaald, maar toch rookt 20 procent van de bevolking of één op de vijf. De overheid helpt de lobby door het invoeren van steeds meer rookvrije ruimten en het fors duurder maken van de sigaretten. De overheid hoopt door verdergaande acties het aantal rokers met de helft terug te dringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here