konijn

Huisdieren zijn mateloos populair in België. Er zijn meer dan dertig miljoen huisdieren en zes op tien huishoudens houdt een huisdier. Katten en honden zijn favoriet. Bijna de helft van de Belgische huishoudens heeft er één. Dat betekent dat er 2,6 miljoen katten in België zijn. Juist katten zonder stamboom zijn het populairst. Als mensen wel raskatten kiezen, zijn de volgende katten het meest geliefd: Noorse Boskat, Britse korthaar, Maine Coon, Ragdoll en Siamezen. Iets meer dan een derde van de Belgische huishoudens heeft een hond. Volgens schattingen zijn dat minimaal 1,5 miljoen. De Labrador en de Duitse herder zijn de populairste rashonden.

Vissen en vogels

Belgen zijn gek op vissen. Naar schatting zwemmen er ruim 15 miljoen aquariumvissen en vijvervissen rond. Goudvissen, guppy’s en tropische vissen zijn populair, maar ook koi karpers doen het goed, alsook zonnebaars en windes. Het aantal vissen is zo hoog omdat vaak meerdere vissen in een aquarium of vijver worden gehouden. Ook vogels zijn favoriet gezelschap. Met rond de 2 miljoen exemplaren als huisdier kun je wel stellen dat mensen verzot zijn op parkieten, kanaries en papegaaien. Ook deze dieren zijn blijer als ze met soortgenoten kunnen bivakkeren in een kooi of volière.

Konijnen en knaagdieren

Als kinderen voor het zeggen hebben, kiezen ze een konijn. Meer dan een miljoen konijnen wonen in België. De populairste konijnenrassen in ons land zijn de welbekende Vlaamse Reus, de Nederlandse Hangoor Dwerg en de Kleurdwerg. Alhoewel het knaagdier iets minder populair geworden de laatste jaren, vinden veel mensen een hamster, cavia, gerbil of ratje een goede keuze in plaats van een hond of kat. Ook gerbils, fretten, chinchilla’s en degoes zijn populair als huisdier. Naar schatting 600.000 knaagdieren hebben in België een thuis.

Kippen, reptielen en postduiven

Misschien niet voor de hand liggend, maar ook kippen hebben veel fans. Ze zijn vooral favoriet bij mensen die buiten de stad wonen. Er worden 1,5 miljoen kippen als huisdier gehouden. Als je ze goed verzorgt, heb niet alleen leuk gezelschap, maar ook elke ochtend verse eieren. Reptielen winnen ook aan populariteit. Er worden ongeveer 300.000 gehouden. Meestal hebben mensen hagedissen, schildpadden en slangen. Hoewel de gewone duif niet echt kan rekenen op veel bijval, zijn Belgen wel gek op postduiven, sierduiven en volièreduiven. Ongeveer 900.000 van deze vogels worden in België gehouden als huisdier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here