Je eigen tuin ontwerpen: hoe doe je dat?

Wanneer je een nieuwe woning hebt gebouwd, dan ben je ook in de luxe om je eigen tuin te kunnen ontwerpen. Maar dat is niet meteen zo eenvoudig en je moet er wel even goed bij nadenken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elk jaar je tuin moet gaan veranderen of herinrichten omdat je hem toch niet zo goed vindt. Een aantal stappen zijn wel belangrijk in het bepalen van je tuininrichting. Wij zetten ze met plezier even voor jou op een rijtje!

Soort tuin bepalen

Bij het inrichten van je tuin is het niet de bedoeling om overhaast te werk te gaan. Het is best om eerst in gedachten een goed beeld te hebben van de tuin die je wilt en deze dan uit te werken op papier. Het type tuin dat je wilt is de eerste stap waar je moet over nadenken. Wil je veel groen in en rond je tuin, wil je liever een groentetuin of ben je toch eerder een fan van een mooie siertuin? Of maakt het je allemaal niet zo veel uit en wil je er gewoon kunnen inzitten en je kids erin willen laten spelen?

Teken je tuin uit

Heb je in gedachten wat voor soort tuin je wil? Dan is de volgende stap om het op papier te zetten. Je kan natuurlijk hiervoor een tuinarchitect huren, maar je kan het ook gewoon zelf. Houdt bij het op papier zetten van je tuin goed rekening met de volgende zaken: de oriëntatie van je tuin, de oppervlakte die je tuin heeft en de grondsoort van je tuin. Dit zijn belangrijke zaken en hier moet je duidelijkheid over hebben alvorens je echt op papier verder kan. Wanneer je deze zaken weet kan je aan de slag. Ofwel neem je pen en papier ofwel kies je voor een speciaal ontwerpprogramma op de computer!

Ruimtes indelen

Het is belangrijk om de ruimtes in je tuin te gaan opdelen. Wil je liever gewoon één grote ruimte als tuin. Prima, maar je kan ook kiezen om bepaalde hoeken van je tuin wat gezelliger in te richten. Zoals bijvoorbeeld een tuinlounge of een zwembadboek. Wil je bijvoorbeeld ook ergens een tuinhuis zetten? Houd er dan rekening mee dat je vaste elementen niet zomaar even kan verplaatsen en ergens anders kan zetten als je de plaats na een jaar toch niet meer zo goed vindt!

Bestaande elementen of volledig anders

Bij het inrichten van je tuin hoef je niet per se te kiezen om hem volledig om te gooien. Je kan ook bestaande elementen die nu reeds in je tuin aanwezig zijn, behouden. Wil je toch liever echt je eigen toets eraan geven? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een aangelegd pad in de tuin, of een fontein of vijver. Dromen mag, maar houd het natuurlijk ook wel realistisch. De aankoop van een woning of het bouwen van een nieuwe, kost al heel wat centen. Vergeet daarbij niet dat een tuin volledig herinrichten ook heel wat geld kost! Verder laten we je maar al te graag volledig wegdromen over jouw tuin!

Heb je al kinderen? Lees dan snel de tips voor een kindvriendelijke tuin!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here