Hoe zorg je voor een energiezuinige woning?

In deze tijden waarin Moeder Aarde onze hulp nodig heeft en gas en elektriciteit bijna onbetaalbaar zijn geworden, is het belangrijker dan ooit om energiezuinig te bouwen of verbouwen.  Met de nodige ingrepen, zowel klein als groot, kun je een hoop energie besparen. Deze aanpassingen in je woning vragen best een grote investering, maar dit betaalt zich allemaal weer terug. Op welke manier je je woning energiezuinig kan maken, lees je hier.

Begin met je ramen

Ramen zijn uiteraard onmisbaar in een huis. Vaak willen mensen zoveel mogelijk ramen, om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te kunnen hebben. Dat is op zich een goed plan. Door veel natuurlijk zonlicht in huis te halen, hoef je minder vaak je verlichting aan te steken. En wanneer de zon op je ramen schijnt, wordt het vanzelf al enkele graden warmer in je woning. Aan de andere kant zijn de ramen van een huis ook de plek bij uitstek waar warmte verloren gaat. Daarom is het belangrijk om te investeren in dubbel glas (dat is verplicht in Vlaanderen sinds 2020), of zelfs in driedubbel glas. Je kan ook kiezen om hoogrendementsglas in je ramen te gebruiken. Soms kun je daar een premie voor krijgen, wat altijd mooi meegenomen is.

Denk ook aan je dak

Ook langs je dak gaat vaak veel warmte verloren, omdat warmte de eigenschap heeft om te stijgen. Het is dus de bedoeling dat je dak voldoende geïsoleerd is om de warmte binnen te kunnen houden. Door ook je muren, vloeren en ramen te isoleren, zorg je ervoor dat alle warmte zoveel mogelijk in je huis blijft. Deze isolatie kan je een flinke duit kosten, maar ook hier kan je in bepaalde gevallen een premie aanvragen.

Warmtepomp als verwarming van de toekomst

Met een warmtepomp haal je je warmte uit de natuur. Dat kan de lucht, water of de aarde zijn. Elk van deze natuurkrachten vraagt om een specifieke warmtepomp. Hier kan je budget de beslissende factor in zijn. Je warmtepomp wordt aangesloten op je centrale verwarming, en verwarmt hierdoor je hele woning en het water voor je douche of je bad. Zeker wanneer je vloerverwarming hebt, is het een goed idee om in een warmtepomp te investeren.

Maak gebruik van de zon

We zullen steeds meer beroep moeten doen op de energie die de natuur ons aanlevert. Een van de grootste, natuurlijke energieleveranciers is de zon. Je kan de zon je energie laten opwekken door zonnepanelen te installeren. Ook een zonneboiler kan een interessante aankoop zijn. Deze boiler zorgt ervoor dat al je water verwarmd kan worden. Voor zo’n boiler kan je soms ook een premie krijgen.

Slimme apparatuur

Ben je nog niet meteen van plan om te bouwen of te verbouwen? Dan kan je door enkele kleine hulpmiddeltjes ook in je huidige woning energie besparen. Bekijk zeker eens wat een slimme thermostaat en slimme stopcontacten voor je kunnen doen. Hou zeker ook rekening met de energielabels van elektrotoestellen. En door al je lampen door Led-verlichting te vervangen, bespaar je ook een hoop energie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here