Hoe maak je van je slaapkamer een rustgevende omgeving?

Je slaapkamer is een van de belangrijkste plekken in je huis. Je brengt er heel veel tijd in door en hebt deze ruimte nodig om te ontspannen en te recupereren van de dag. Toch besteden veel mensen weinig aandacht aan dit vertrek. Jammer, want slaapproblemen kunnen deels voorkomen worden door je slaapkamer doordacht in te richten. Hoe je dat kan doen, lees je hier.

Tv? Weg ermee!

Een tv. hoort niet thuis in je slaapkamer. Het licht van het scherm zorgt ervoor dat je minder goed in slaap kan vallen. Bovendien ga je door een tv. te installeren in je slaapkamer aan het doel van deze ruimte voorbij, namelijk slapen. Tv. kijken doe je dus in een andere ruimte. Ook je laptop en smartphone horen niet thuis in deze kamer. Ze houden je hersenen actief en dat is nu net niet de bedoeling…

Orde en netheid

Chaos in je slaapkamer zorgt voor chaos in je hoofd. En dat wil je juist vermijden wanneer je gaat slapen. Zorg er dus voor dat je slaapkamer opgeruimd is en dat je er ook niet geconfronteerd wordt met alles wat werkgerelateerd is. Je laat dus geen dossiers, volle wasmanden, strijkplank, … op je slaapkamer achter.

Hello darkness my old friend

Wie wil slapen, heeft nood aan een donkere ruimte. Zo weten je hersenen ook dat het slapenstijd is. Investeer dus in degelijke, donkere gordijnen en in sfeervolle verlichting die net genoeg licht geeft om de weg naar je hoofdkussen te vinden. Ook koele kleuren tegen de muur zouden rustgevend werken. Blauw zou hierbij dé ontspannende kleur bij uitstek zijn.

Frisse lucht

Je slaapkamer verluchten is essentieel voor een goede nachtrust. Idealiter laat je je raam ook ’s nachts op een kiertje staan, zodat je constante ventilatie hebt. Vind je dit te koud, zorg er dan zeker voor dat je het raam open zet wanneer je opstaat, zodat je slaapkamer doorheen de dag kan verluchten.
Door met een open raam te slapen hou je ook de temperatuur in je slaapkamer op peil. Een (te) warme slaapkamer zorgt ervoor dat je minder goed slaapt en vaker wakker wordt. De ideale slaaptemperatuur is ongeveer 16 graden Celsius.
Je kan ook planten in je slaapkamer zetten om de lucht te zuiveren. Aloë vera, lavendel en jasmijn zijn hier goede keuzes. Deze planten zouden ook je nachtrust bevorderen. Twee vliegen in één klap!

Kies een degelijk bed

Uiteraard kan je pas goed slapen als je ook een goed bed hebt. Kies dus een bed met een hoogte waar jij je comfortabel bij voelt en investeer in een geweldige matras. Je kan je hiervoor informeren bij een beddenspeciaalzaak, want iedereen heeft andere noden op dit vlak. Ook je hoofdkussen bepaalt voor een deel mee je slaapkwaliteit. Zorg er dus zeker voor dat je ook een hoofdkussen hebt dat bij jou en je slaaphouding past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here