laminaat leggen

Laminaat is een zeer populaire vloerbedekking. Dat is niet zo vreemd als je kijkt hoe mooi een laminaatvloer eruit ziet en hoe duurzaam het materiaal is. Daarbij is deze vloerentrend ook nog eens voordelig. Dat geldt uiteraard nog extra als je het zelf gaat leggen. Als je een beetje handig bent, hoeft dat niet moeilijk te zijn. De handleiding hieronder geeft je een goed idee wat je te wachten staat.

1. Laat het acclimatiseren

Wellicht wil je meteen aan de slag met het leggen van je laminaat, maar dat is geen goed idee. Het materiaal moet ongeveer 48 uur acclimatiseren voordat je het gebruikt. Leg de pakken dan ook niet op elkaar maar naast elkaar. Hiermee voorkom je kromtrekken na het leggen.

2. Lees de gebruiksaanwijzing

Er zijn vele soorten laminaat en het is belangrijk dat je de aanwijzingen die erbij worden verstrekt ook goed opvolgt. Ook als je al eerder laminaat hebt gelegd, is het zeker de moeite waard om de bijzonderheden door te nemen voordat je begint.

3. Een ondervloer leggen

Afhankelijk van vocht, warmte- en geluidsisolatie kan een ondervloer een goed idee zijn. Dan spreken we over een zwevende vloer waar je vaak erg lang plezier van kunt hebben. Meer weten over een ondervloer? Zoek dan op het net naar verdere informatie. Ga je laminaat kopen, dan is het een goed idee om eerst te onderzoeken wat de beste optie is.

4. Het juiste gereedschap is het halve werk

Om laminaat op een eenvoudige manier te snijden, gebruik je een laminaatsnijder. Hiermee krijg je de perfecte snede en beschadig je de toplaag niet en voorkom je tevens stofvorming. Voor lastige zaagklusje is een decoupeerzaag een handig hulpmiddelen. Vaak is het immers niet alleen een kwestie van recht afsnijden. Om een moeilijk punt (bijvoorbeeld) rond de buis van een CV-radiator goed in model te krijgen, is een profielaftaster een handig gereedschap. De verschuifbare naalden nemen een vorm perfect over. Jij kan dan met potlood dit natekenen en met de zaag aan de gang.

5. Tijd om echt te beginnen

Een hoek is het juiste punt om de eerste baan te leggen. De meest efficiënte methode van leggen is om het stuk dat je overhoudt van de laatste plank van de eerste baan te gebruiken als begin van de tweede baan. Let er hierbij op dat je geen stukjes van 30 centimeter of minder gebruikt. Kies in dat geval voor een nieuwe plank en snijd die op halve lengte. Op die manier leg je banen door de hele kamer.

6. De laatste baan

De laatste baan zal je ook op breedte passend moeten maken en het is van belang dat je dat zeer zorgvuldig doet. Leg de plank op de voorlaatste volledig baan en plaats daarboven op een tweede plank. Teken daarop nauwkeurig af welke breedte de laatste plank moet hebben en zaag deze zo recht als mogelijk is voor een mooie afwerking.

7. Slagijzer

Voor de moeilijk bereikbare plaatsen in de kamer, bijvoorbeeld onder de radiatoren, gebruik je een slagijzer en een hamer om de planken goed op de plaats te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here