Een muur behangen: zo moet het NIET!

Heb je net een nieuwe woning gekocht, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk je eigen thuis van maken. Dit doe je door te schilderen, nieuwe meubels/vloeren te leggen of te behangen. Maar als je ervoor kiest om de muren van je woonkamer te behangen, dan moet je dit wel op de juiste manier doen wil je op het einde een geslaagd resultaat hebben. Er zijn een aantal dingen die je kan doen of die je juist niet mag doen om een goed eindresultaat te bekomen. Voor de eerste keer behangen? Geen nood, dankzij onze don’t tips, wordt jouw woonkamer een pareltje!

Je hebt de ondergrond niet schoon gemaakt

Een van de meest voorkomende fouten bij behangen is het niet schoonmaken van de muren alvorens je gaat behangen. Het is echt noodzakelijk dat de ondergrond waarop je gaat behangen proper en poreus is. De eerste stap die je moet doen bij behangen is dus de muren schoon maken en zelfs ontvetten. Dit doe je simpelweg met een gewone allesreiniger. Pas wanneer de muren helemaal opgedroogd zijn, kan je effectief aan het behangen starten.

Je hebt niet genoeg lijm gebruikt

Niet alleen moet behangerslijm van heel goede kwaliteit zijn, het is ook de bedoeling dat je genoeg lijm gebruikt wanneer je een pand hiermee insmeert. Als je te weinig lijm gaat gebruiken, krijg je blazen in het papier en dat is wat bij veel mensen wel eens voorkomt. Als je voor vliesbehang kiest, dan kan je de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen. Is het behang waarmee je gaat werken, gewoon behang, dan moet je dit aanbrengen op het behangpapier zelf. Veel lijm gebruiken is dus de boodschap!

Behangerslijm heeft geen goede kwaliteit

Genoeg lijm gebruiken dat weet je dus al. Maar het heeft niet veel nut om veel lijm te gaan smeren als deze niet van goede kwaliteit is. Wanneer je behangerslijm hebt die van slechte kwaliteit is, dan komt je behangpapier binnen de kortste keren weer los. Als je kiest voor behangerslijm in poedermix vorm? Gebruik dan een maatbeker, zodat je de juiste verhoudingen hebt. Kies zeker en vast ook voor een betrouwbaar merk van behangerslijm. Als je lijm van slechte kwaliteit is, heb je bovendien ook veel minder lang de tijd om het pand tegen de muur te hangen. Lijm die van slechte kwaliteit is, droogt veel sneller op.

In de hoek starten met behangen: fout!

Het is een groot vraagteken waarom mensen altijd in de hoek beginnen met behangen. Doe dit nooit! Het meeste behangpapier heeft een breedte van 53 cm en het is dus aangeraden om te starten met het behangen en dit op zo’n 50 cm van een hoek. Trek daar als eerst stap een loodlijn en begin met het eerste pand te behangen langs die lijn. Als je gaat starten in een hoek en die hoek staat scheef, dan krijg je met de rest van het behangen een scheef resultaat en dat zie je heel goed! Als je begint te behangen vanaf de loodlijn, hangt je behangpapier zeker recht!

Toch maar liever schilderen? Een muur schilderen in maar 4 stappen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here