Zumba!

Ben jij op zoek naar een toffe sport die niet aanvoelt als sporten? Dan is Zumba misschien wel iets voor jou.

Wat is Zumba?

Zumba is een soort van aerobics gebaseerd op allerlei Latijns-Amerikaanse dansen, zoals salsa, merengue en cumbia. Tijdens een Zumbales doe je een heel aantal dansjes op deze tropische muziekklanken. Er wordt veel bij gesprongen en je beweegt al je lichaamsdelen. Hierdoor werk je aan je conditie en kan je eventueel gewicht verliezen.
De letterlijke betekenis van Zumba zou ‘snel bewegen en plezier hebben’ betekenen, en dit vat een gemiddelde Zumbales ook mooi samen.

De voordelen van Zumba

Zumba is een leuke manier om in beweging te zijn. Door te dansen op vrolijke muziek heb je ook niet de indruk dat je aan het sporten bent. Afhankelijk van de intensiteit van de dansjes, zou je er tot 1000 calorieën per les mee kunnen verbranden! Bovendien wordt er gebruikgemaakt van intervaltraining tijdens de dansjes, wat je conditie enorm kan doen verbeteren. Verder zal je houding verbeteren door Zumba omdat je ‘core’ (dit zijn je buik-, rug- en beenspieren) verstevigd wordt. Zumbalessen worden in groep gegeven, wat vaak ook heel gezellig is. Zumbalessen mogen enkel gegeven worden door gediplomeerde lesgevers, dus mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Het allergrootste pluspunt is misschien wel dat je Zumba makkelijk kan volhouden omdat het zo leuk en aanstekelijk is.

De nadelen van Zumba

De klassieke Zumba is geen krachttraining, je bouwt er dus geen spiermassa mee op. Als je weinig gevoel voor ritme hebt, is zo’n uur staan springen ook niet altijd aangenaam. Voor mannen kan het een nadeel zijn dat het voornamelijk vrouwen zijn die zumbales volgen, of misschien juist niet natuurlijk…

Verschillende soorten Zumba

Omdat deze manier van fitness zo populair is, zijn er ondertussen verschillende vormen van Zumba die je kan uitoefenen. Zo bestaat er ‘Zumba gold’ voor oudere mensen, ‘Zumba toning’ om de verschillende spiergroepen te versterken en ‘aqua Zumba’; Zumba in het water. Er bestaan ook aparte Zumbaprogramma’s voor kinderen en peuters. Als je niet zo dol bent op groeplessen kan je ook Dvd’s bestellen om thuis te oefenen.

Wat heb je nodig?

Om Zumbalessen te volgen heb je niet veel nodig; met een sportieve outfit en goede sportschoenen kom je al ver. Je sportschoenen zijn idealiter stevig en toch flexibel; een gemiddelde sportschoen om mee te dansen is dus ideaal. Vergeet zeker niet om een handdoek en een flesje water mee te brengen; je zult namelijk veel vocht verliezen door al dat zweten. Neem misschien ook een vriend of vriendin mee; hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Waar kan je zumbalessen volgen?

Zumbalessen kan je bijna overal volgen. Veel dansscholen en fitnesscentra bieden lessen aan.

Hoeveel kost het?

Wanneer je zumba volgt in een fitnessclub, zitten de lessen meestal inbegrepen bij je abonnement. Wanneer je ergens anders zumbales wil volgen, reken dan ongeveer tussen de 5 en 10 euro per les.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here