Tips om (terug) te beginnen sporten

Sporten is niet voor iedereen de leukste bezigheid. Toch heeft sporten voor iedereen heel wat voordelen. Het zorgt namelijk voor de versteviging van je spieren en botten en je wordt er flexibeler van. Bovendien verbetert het ook je bloedsomloop waardoor je minder risico loopt op hart- en vaatziekten. In dit artikel worden een aantal tips gegeven om de motivatie te vinden om (opnieuw) te starten met sporten.

Begin rustig aan

De eerste tip die aan elke sporter wordt meegegeven, is om rustig aan te starten. Vaak willen mensen meteen resultaten zien waardoor ze de neiging hebben om te hard van stapel te lopen. Dit kan leiden tot heel wat spierpijn en zelfs blessures. Wil je beginnen lopen, start dan met een kleine afstand. Wil je graag gewichtheffen, start dan met een laag gewicht. Je kan altijd verhogen wanneer je voelt dat je het aankan.

Onthoud het gevoel na het sporten

De moeilijkste stap is om de eerste keer te beginnen sporten. Zodra je de eerste keer van start gaat en het sporten verloopt goed, is het zwaarste al achter de rug. Als je sportsessie lang genoeg duurt, komen er ook heel wat stoffen vrij in je hersenen. Dit zijn endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine zorgt ervoor dat je minder pijn voelt en dat je een euforisch gevoel overhoudt na je work-out. Dopamine geeft je dan weer extra motivatie om door te gaan met sporten en serotonine zorgt ook voor een gelukkig gevoel en verbetert je nachtrust. Wanneer je dus gaat sporten voor je gaat slapen, zal je ongetwijfeld beter kunnen slapen.

Zorg voor een goede outfit

Een sportoutfit moet naast stijlvol vooral praktisch zijn. Onderschat daarbij het belang van goede sportschoenen niet. Wanneer je hier zelf te weinig van kent, is het zeker aan te raden om informatie te vragen in een gespecialiseerde winkel. Je voeten vangen in de meeste sporten de grootste schok op. Goede schoenen waarin je comfortabel kan sporten en die stevig zijn, zijn onmisbaar. Zorg daarnaast voor aanspannende kledij zodat je zeker geen hinder ondervindt van je kleding tijdens het sporten.

Stel vooraf een doel en beloon jezelf

Naast rustig beginnen is de tweede belangrijkste tip om een doel voor jezelf te stellen. Wanneer je begint te sporten zonder bepaalde doelen, is de kans veel groter dat je na enkele keren stopt. Kies daarnaast een doel dat haalbaar is en waar je voldoende tijd voor hebt om het te halen. Wil je graag afvallen? Zet dan bijvoorbeeld vijf kilo als eerste doel. Een doel dat je eenvoudiger kan halen, werkt ook veel motiverender.

Zodra je het doel hebt gehaald, is het dan ook belangrijk om jezelf te belonen. Wil je al langer die duurdere schoenen of leuke decoratie voor in je woning? Beslis voor jezelf dat je deze mag kopen zodra je je doel hebt bereikt. Ook dit zorgt voor extra motivatie.

Indien je het niet lukt om te blijven sporten, kan je altijd beroep doen op een personal coach.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here