Waan je weer even student in Leuven

Als er één Belgische stad is die je zeker moet bezoeken, dan is het Leuven wel. Dit pareltje ligt in Vlaams-Brabant en staat vooral bekend als studentenstad. Laat je hier echter zeker niet door afschrikken. Leuven is een kleine en gezellige stad, die heel toegankelijk is. Hier lees je welke plekjes je zeker bezocht moet hebben wanneer je een bezoekje brengt aan Leuven.

Binnen de ring

Omdat Leuven eeuwenoud is, is deze stad nog opgebouwd zoals in de Middeleeuwen. De stad wordt omringd door een autoweg, “de ring”. Binnen deze ring bevindt zich het oude stadsgedeelte. Dit stuk van Leuven kun je gemakkelijk te voet ontdekken, dat is perfect haalbaar. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een step of van hét vervoermiddel van de gemiddelde student: een fiets. Als je niet zo’n getraind fietser bent, wees dan wel op je hoede. Allereerst omdat Leuven heuvelachtig is, en je dus vaak stevig moet trappen. Ten tweede omdat in Leuven de officieuze ‘studentenvoorrang’ geldt. Studenten wanen zich er koning van de stad, ook op de fiets. Let dus zeker op wanneer je de stad gaat doorkruisen. Als je benieuwd bent naar de groene rand buiten de ring, kun je hier ook gemakkelijk met de fiets naartoe (let op, vaak wel bergop!) of met de bus. Een auto is in deze stad minder handig, omdat parkeren er duur en niet gemakkelijk is. Bovendien zijn er ook frequent flitscontroles.

Betaalbaar bourgondisch

Het grote voordeel van een studentenstad, is dat de prijzen in cafés en restaurants over het algemeen aanpast zijn aan het beperkte budget van jongeren. Je kunt er dus nog best betaalbaar uit gaan eten of gaan pintelieren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je vindt er restaurants die heel klassieke Vlaamse kost serveren, maar er zijn ook eetgelegenheden die maaltijden uit alle uithoeken van onze aardbol presenteren. Een verborgen pareltje is ‘de Werf’, dat zich een ‘babbel- en knabbelcafé’ noemt. Deze leuke plek bevindt zich op het Hogeschoolplein. Je kunt er zowel binnen als buiten zitten. Overal waar je kijkt, zie en hoor je studenten, maar door de creatieve menukaart en presentatie van hun eten en drinken, waan je je snel in je eigen paradijsje.

Genieten van het groen

Leuven is dan wel een echte stad, er zijn ook veel mooie groene plekjes waar je kan genieten van een deugddoende wandeling. Echte flora-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Kruidtuin. Dit is de oudste botanische tuin van ons land. Wandel je graag in de stilte, is de Abdij van Park meer jouw ding. Dit stiltegebied heeft prachtige vijvers, weiden en dreven. Ook het Groot Begijnhof is zeker de moeite waard. Deze site is zelfs erkend als UNESCO werelderfgoed. In tegenstelling tot andere Begijnhoven is deze plek nog springlevend, omdat de huisjes er nog steeds bewoond zijn. Zij het dan niet door Begijntjes, maar door studenten, medewerkers van de universiteit en buitenlandse professoren die er tijdelijk verblijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here