Een weekendje Bergen en omstreken

Bergen is een Belgische stad, en de hoofdstad van de Waalse provincie Henegouwen. De stad kent een rijke geschiedenis en vormt daardoor een veelzijdige bestemming. Hieronder vind je een beknopt overzicht van wat de regio te bieden heeft.

Geschiedenis

In de vroege middeleeuwen ontwikkelt zich langzaamaan de stadskern, met als centrale punt een groot kasteel. Ook werd er een abdij opgericht ter ere van de heilige Waldetrudis, de beschermster van de stad. Desondanks kende de stad in de loop van de geschiedenis niet veel geluk. De Tachtigjarige Oorlog in de 16e eeuw had desastreuze gevolgen. Tijdens WOI viel de stad zelfs 4 jaar lang in Duitse handen. In WOII vielen er ontelbare slachtoffers. Er heerste een onverbiddelijke economische crisis. Met bloed, zweet en tranen werd het toerisme en de handel terug aangewakkerd. De inspanningen loonden. In 2015 werd Bergen eindelijk verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Geografie en bereikbaarheid

De stad ontleent haar naam aan de geografische locatie, deze bevindt zich namelijk op een heuvel. Rondom liggen de rivieren de Hene en de Trouille met mooie wandelgebieden. Je kan Bergen bereiken met de auto via de E19 of E42. Er is ook een rechtstreekse TGV-verbinding vanuit Parijs. Vanuit Brussel vertrekt er een Thalys naar het centrum, maar ook met de gewone trein is de trip perfect haalbaar.

Bezienswaardigheden

Wanneer je de heuvel op gaat, door de pittoreske stadskern, vind je iets verder van de Grote Markt de Sint-Waldetrudiskerk. Het Stadhuis daar vlakbij heeft links van de ingang een middeleeuws beeld van een aapje. Vergeet het hoofdje niet te aaien, dit zou geluk brengen volgens de lokale inwoners! Op de top van de heuvel, de oude locatie van het gravenkasteel, staat nu het prachtige belfort. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wie van een rustig museumbezoek houdt, kan zijn hart ophalen In het Museum François Duesberg. De collectie omvat een grote verzameling sierkunst, zoals klokken, meubels en porselein.

Je kan ook een mooie kunsttentoonstelling meepikken in het Museum van Schone Kunsten Mons. Het MUMONS is eigenlijk het universiteitsmuseum, ingericht in een oude kapel.

In het Mons Memorial Museum ligt dan weer een uitgebreide collectie militaire voorwerpen daterend van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de krijgsgeschiedenis van WOI en WOII.

Folklore

De Ducasse van Bergen is een plaatselijk feest dat plaatsvindt op de zondag na Pinksteren. Hierbij wordt de schrijn van de heilige Waltrudis door de stad gedragen in een gouden koets. Daarna volgt er op de Grote Markt het symbolisch gevecht van Sint-Joris tegen een draak. Op de laatste vrijdag van de maand juni wordt de zonnewende gevierd met een groot vuur en een fakkeltocht.

Pairi Daiza

Wie met de auto is, hoeft maar een halfuurtje te rijden naar de gemeente Brugelette om het dierenpark Pairi Daiza te bereiken. Het werd niet één keer, maar meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa. Het heeft zelfs een eigen resort in het park waar u kunt overnachten.

Zoek je dus voor elk wat wils, dan is dit een ideale weekendtrip voor het gezin. Veel plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here