De vegan lifestyle

Wat is veganisme?

Veel mensen denken bij veganisme aan een plantaardig dieet waarbij men absoluut geen producten van dierlijke afkomst consumeert. Men doet dit omwille van verschillende redenen: om dierenleed te vermijden, voor het milieu, voor de gezondheid,… De oorsprong en totstandkoming van producten is cruciaal. Regelmatig moet je zelf een beetje onderzoeker spelen om dat te weten te komen. Veganisme kan wel wat werk zijn wanneer het aankomt op zelf grondige, kritische research doen.

Wanneer je zal beginnen opzoeken, zal je merken dat veganisme voor vele aanhangers verder gaat dan gewoon een dieet. Vaak vertaalt de overtuiging zich in een volledig vegan levensstijl. Wat betekent dit dan precies? Hieronder halen we een paar voorbeelden aan hoe je vegan kunt leven.

Eten en drinken

Zoals vegetariërs zullen vegans geen vlees, vis of gevogelte eten, maar ook helemaal niks dat van dierlijke afkomst is, of waar dierlijk leed aan gekoppeld is. Denk ook aan melk, eieren, of zelfs honing! Sommigen houden vast aan biologische voeding en lokale, seizoensgebonden teelt. Dit met de bedoeling om ook de ecologische voetafdruk te verlagen. Het transporteren van voedsel of andere producten uit het buitenland, zorgt immers voor veel verkeer en uitlaatgassen.

Kledij en make-up

Kledij en make-up horen ethisch verantwoord te zijn en dierenleedvrij. Leer is uit den boze, truien van schapenwol zal men meestal nog tolereren. Men zal uiteraard geen make-up aanschaffen die op dieren werd getest. Dergelijke informatie staan niet altijd op de verpakking of de website. Je kan dan de fabrikant rechtstreeks contacteren om zeker te zijn van de oorsprong en de bestanddelen.

Dagelijks ecologisch leven

Ook in het dagelijks leven probeert men alle producten te vermijden met dierlijke bestanddelen. Het gaat om alles wat je je kan indenken, in elk aspect van het leven. Men kijkt naar herbruikbaarheid van gebruiksvoorwerpen en recycleerbaarheid. Biologisch afbreekbare spullen, zijn ideaal. Energie is bij voorkeur groen, de hoeveelheid afval en plastic vuilnis moet zoveel mogelijk beperkt worden, etc…

Reizen en transport

Hier is het vooropgestelde doel zorgen dat er zo min mogelijk uitlaatgassen worden geproduceerd. Elektrisch of hybride transport aanschaffen is niet voor iedereen een even vanzelfsprekend optie. Verplaats je zoveel mogelijk met de fiets of te voet, dat is nog steeds het meest milieuvriendelijk. Voor langere afstanden moet je wel eens kiezen tussen twee kwaden. Carpoolen of openbaar vervoer gebruiken, is nog de beste optie. Bij verre buitenlandse bestemmingen lijkt het onvermijdelijk om met het vliegtuig te gaan. Ga na of je niet kan bijdragen door te kiezen voor een milieudonatie in je ticketprijs. Er zijn nog alternatieven die je kan overwegen, zoals een slaaptrein. Het kan budgetvriendelijker zijn, maar je moet natuurlijk bereid zijn tot wat extra reistijd.

Conclusie

Er bestaat dus wel degelijk iets als een vegan lifestyle, al is het afhankelijk van persoon tot persoon hoe strikt zij dit invullen. Er bestaan gelukkig ruim voldoende boeken en documentaires over dit onderwerp om je hierin wegwijs te maken. Daarnaast zijn er online al talrijke vegan communities te vinden die je kunnen bijstaan met allerlei tips en recepten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here