trein reizen

In augustus 2019 reisde klimaatactivist Greta Thunberg met een zeilboot naar de Verenigde Staten om zo min mogelijk CO₂ uitstoot te veroorzaken. Het is algemeen bekend dat vliegtuigen veel uitstoot veroorzaken en daardoor niet goed voor het milieu zijn. Maar we kunnen niet allemaal per zeilboot op vakantie gaan, hoe leuk dat misschien ook klinkt. Wat kun je wel doen om je vakantie of reis zo milieuvriendelijk mogelijk te maken? Op de website van Milieu Centraal kun je berekenen hoeveel uitstoot jouw persoonlijke vakantieplannen veroorzaken. Om de uitstoot te verminderen kun je verschillende dingen doen.

Vakantie dicht bij huis

Een misschien logische oplossing is om niet te ver te reizen. Vliegtuigen veroorzaken nou eenmaal veel CO₂ uitstoot, dus hoe verder je gaat, hoe vervuilender het is. In plaats van een reis naar een eiland van Micronesië kun je bijvoorbeeld ook binnen Europa van een mooie vakantie genieten. Ook Nederland heeft leuke plekjes te bieden. Geniet bijvoorbeeld van de rust in de Drentse bossen of eet een heerlijke Limburgse vlaai in de Limburgse heuvels. Ook in Friesland kun je op de meren en kanalen veel leuke activiteiten doen. Denk bijvoorbeeld aan kajakken of leer zeilen.

Dicht bij huis met kleine kinderen

Voor de kinderen maakt het vaak helemaal niet uit of je nou in Nederland bent of in een ander deel van de wereld. Het scheelt een hoop gedoe als je gewoon alle spullen mee kunt nemen die je wilt en met de kinderen niet te ver reist. Door samen bordspelletjes te spelen als het minder weer is, of ze lekker laten rennen en uitwaaien op het strand, kunnen ze ook een onvergetelijke vakantie binnenslands hebben.

Kies je vervoer

Door te reizen met trein, bus of elektrische auto, bespaar je veel meer CO₂ uitstoot dan door te reizen met vliegtuig. Ook bij aankomst op je vakantiebestemming kun je beter met het openbaar vervoer reizen dan met een huurauto die op brandstof rijdt.

Kies je activiteit

Op vakantie wil je natuurlijk leuke dingen doen. Maar sommige activiteiten kunnen, misschien onbewust, een flinke impact hebben op het milieu. Misschien heb je bewust voor het reizen met openbaar vervoer gekozen maar wil je op vakantie een dagje met een quad of jetski op avontuur. Het lijkt een klein autootje, denk je misschien, dat zal vast niet zo veel uitstoten. Maar deze vervoersmiddelen veroorzaken juist vijf keer meer uitstoot dan een auto! Duiken is ook niet milieuvriendelijk omdat de motorboot veel uitstoot veroorzaakt, en doordat je met zonnebrand en het aanraken van het koraal veel schade kan veroorzaken. Ook golven is niet zo goed voor het milieu. Het lijkt een heel onschuldig tijdverdrijf, maar het onderhouden van een golfbaan kost duizenden liters aan water en chemicaliën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here