Zo blijf je de hele winter door gezond

In de winter krijgen microben en virussen vrij spel. We zitten regelmatiger met meer mensen binnen, waardoor je sneller besmet raakt en ziek wordt. Dat is niet fijn. Het is niet te vermijden dat je de komende weken met een verkoudheid of twee te maken krijgt, maar meer ernstige ziekten hou je liever buiten. Dit kun je op allerlei manieren doen. Door voldoende te ventileren bijvoorbeeld. Door je te laten vaccineren tegen covid, de griep en tegen een longontsteking als je huisarts dat nuttig vindt. Verder zijn er nog een aantal kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat je de hele winter door gezond kunt blijven.

Gezond voedingspatroon

Gezond eten is natuurlijk het hele jaar door heel belangrijk. Maar zeker in de winter is het van vitaal belang om voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit doe je door variatie aan te brengen in je menu en voldoende fruit en groenten te eten. Probeer ook minstens 1.5 liter water te drinken, eventueel in (infusie)theevorm. Verder zijn er ook voedingsmiddelen die je gezondheid een extra boost kunnen geven. Denk hierbij maar aan knoflook, dat antibacterieel en ontstekingsremmend werkt, en citrusvruchten en kiwi’s die bulken van de vitamine C. Gebruik ook zeker wat extra kaneel tijdens de koude wintermaanden, want deze specerij versterkt je immuunsysteem en gaat de strijd aan tegen bacteriën.

Voldoende beweging

Verder is het een goed idee om regelmatig buiten te komen om een frisse neus te halen en je benen te strekken. Door geregeld te gaan wandelen of fietsen krijg je een beter uithoudingsvermogen en daalt je cholesterol. Bovendien zorgt deze lichaamsbeweging er ook voor dat je bloeddruk op een goed niveau blijft en je je lichaamsgewicht onder controle kunt houden. Verder is buiten komen de enige manier om op natuurlijke wijze vitamine D binnen te krijgen. Geniet dus van dat winterzonnetje en laat het je gezondheid opkrikken.

Terug naar de tijd van grootmoeder

Je grootouders hadden nog niet zo’n uitgebreid apotheekassortiment als waar jij nu over beschikt. Daarom vertrouwden ze veel meer op natuurlijke middeltjes om hun gezondheid te versterken of om geneeskrachtig te werken. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar de natuur is echt rijk aan ingrediënten die je kunnen helpen wanneer je een ziekte onder de leden hebt. Zo is het bewezen dat honing bacteriën kan doden, toch wanneer ze niet opgewarmd wordt. Geen honing in je thee dus, maar gewoon op een koffielepeltje je mond in. Zeker wanneer je keelpijn hebt, zal honing verzachtend werken. Verder zorgt honing ervoor dat je meer witte bloedcellen gaat produceren, die je beschermen wanneer microben je lichaam binnendringen. De kans dat deze microben je ziek maken, wordt dan veel kleiner. Ook tijm staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Zo is veel hoestsiroop gemaakt op basis van tijm. Je kunt er thee van maken of het in je maaltijden verwerken. Tijm opent je luchtwegen en bestrijdt ontstekingen. Je zou er ook beter van kunnen slapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here