Wat is een te hoge bloeddruk en hoe kun je het voorkomen?

Veel mensen lijden aan een hoge bloeddruk, zonder dat ze dit weten. En dat is gevaarlijk. Een te hoge bloeddruk wordt namelijk ook ‘de stille doder’ genoemd, omdat hij grote schade aanricht zonder dat je het merkt. Hier lees je hoe je kan ontdekken dat je een te hoge bloeddruk hebt en wat je kan doen om hem weer te verlagen.

Wanneer spreek je over een (te) hoge bloeddruk?

Je bloeddruk is de kracht waarmee je hart je bloed door je lichaam pompt. Als die druk te hoog is, worden de wanden van je slagaders beschadigd. Hierdoor loop je veel meer kans op hart- en vaatziekten. Iedereen heeft wel eens een te hoge bloeddruk, bijvoorbeeld wanneer je veel stress ervaart. Het wordt pas een probleem wanneer je langdurig een hoge bloeddruk hebt. Je bloeddruk is te hoog wanneer je bovendruk boven de 140 gaat en je onderdruk boven de 90. Je kunt dit gemakkelijk zelf meten met een bloeddrukmeter. Het is sowieso een goed idee om je bloeddruk af en toe zelf te meten, om te weten hoe het met je gaat. Bij de dokter is je bloeddruk vaak wat verhoogd omdat je in een minder vertrouwde omgeving bent en je soms een beetje gespannen kan zijn wanneer je op consultatie gaat.

Symptomen van een te hoge bloeddruk

Wanneer je bloeddruk langdurig te hoog is of ineens erg hoog wordt, kun je dit merken aan een aantal symptomen. Hoofdpijn is het meest voorkomende kenmerk van een hoge bloeddruk. Verder kun je je ook vermoeid, misselijk of rusteloos voelen en kortademig worden. Sommige mensen ervaren ook een slechter zicht wanneer hun bloeddruk te hoog is, of ze voelen hun handen of voeten tintelen. Anderen krijgen last van hartkloppingen, oorsuizen of een bloedneus. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, meet je best regelmatig je bloeddruk en moet je dit met je arts bespreken.

Voorkomen van hypertensie

Als je hypertensie wil voorkomen of je hoge bloeddruk wil doen dalen, zijn er een heel aantal dingen die je kan doen. Zo is het heel belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. Dat wil zeggen dat je gezond en gevarieerd eet, voldoende water drinkt en regelmatig beweegt. Verder is het belangrijk om je zoutinname zoveel mogelijk te beperken. Ook drop is een echte boosdoener als het op hypertensie aankomt. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden en voldoende te slapen. Als je wat kilootjes teveel meedraagt, stijgt je bloeddruk vaak mee met het getalletje op de weegschaal. Door wat te vermageren, verlaagt je bloeddruk vaak vanzelf. Stop ook zeker met roken. Roken heeft niet alleen een negatief effect op je bloeddruk, maar ook op je algemene gezondheid. Probeer verder zo weinig mogelijk rood vlees te eten. Er bestaat ook medicatie om je bloeddruk te verlagen, maar door voorgaande tips te volgen, kun je deze medicijnen vermijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here