Wandelen of joggen?

In deze coronatijden zien we steeds meer mensen in het park of waar het maar ergens groen is. Niet alleen het vertrouwde beeld van de jogger met de gefocuste blik, maar ook het beeld van “gewone” wandelaars wint terrein. Mensen van alle leeftijden gaan op stap om een frisse neus te halen en de benen te strekken, wat in deze corona-tijden ons nog gegund is. Maar er is meer… wandelen doen mensen steeds meer als sport om in conditie te blijven. Nee, wandelen is niet alleen meer voor de kwieke gepensioneerde, je mag wat minder jaren op je teller hebben staan om voor deze vorm van regelmatige lichaamsbeweging te kiezen. En terecht, want er zijn heel wat voordelen verbonden aan “wandelen”.

Voordelen van wandelen

Eerst en vooral maakt wandelen je gelukkig! Je krijgt er een goed gevoel van, omdat het de aanmaak van seretonine (gelukshormoon) stimuleert. De zuurstof die je opdoet maakt je hoofd terug helder en fris, het ontstresst ons. Het maakt dat we sneller een oplossing vinden voor een probleem en stimuleert ons geheugen. Het zorgt voor geestelijke ontspanning en daardoor slaap je ook beter.

Buiten onze mentale gezondheid, heeft wandelen ook heel wat voordelen voor onze fysieke gezondheid:

  • Zo heeft wandelen een zeer goed effect op het verminderen van het risico op diabetes. Het vermindert het effect met maar liefst 60 procent!
  • Ook heeft het een uitstekend effect op de longen, hart- en bloedvaten.
  • Het zorgt voor sterker kraakbeen, dat heeft effect op de botten en uiteindelijk ook op de spieren. Het zorgt ervoor dat ons lichaam sterk blijft.
  • Wanneer je wandelt, wordt de aanmaak van calcium in je botten gestimuleerd, waardoor je osteoporose kan vermijden.
  • Je kan er gewicht mee verliezen. Wanneer je elke dag 45 minuten wandelt, verbruik je zo’n 280 calorieën, wat staat voor 1 kg gewichtsverlies na ongeveer 25 dagen wandelen.
  • Heb je last van huisstofmijt- of dierenhaarallergie? Dan is wandelen eveneens een goede remedie.

Voordelen van joggen

  • Wandelen is zo simpel en vooral…goedkoop! Je hebt geen dure sportoutfit nodig. Koop goede sokken en wandelschoenen en je bent vertrokken.  Je hoeft al helemaal niet te investeren in een duur sportabonnement, want wandelen kan je nu eens letterlijk overal: in een gezellig dorpje of in het bos, in een bruisende stad of in een rustig park,… in de zomer, in de winter, variatie in uitzicht en sfeer!
  • Ben je meer op jezelf, of meer een teamspeler: wandelen kan je op je eentje, maar het kan ook met een gezellige groep vrienden, met je gezin,… alles is eigenlijk mogelijk. Terwijl de puffende en zwetende jogger het liefst gefocust zijn sport wil beoefenen, kan je er als wandelaar een leuke en gezellige activiteit van maken.
  • Maar (misschien wel) het grootste voordeel van deze sport is dat geen enkele spier, gewricht of orgaan wordt overbelast. Mits goede wandelschoenen, is het risico op blessures zo goed als nihil!

Wandelen? Een uitstekend idee! Ook tijdens de zwangerschap wandelen of joggen kan zeker!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here