Te veel gedronken? Zo maak je komaf met jouw kater!

We kennen het vast allemaal, we gaan een avondje uit en beloven onszelf dat we niet te diep in het glas gaan kijken. Echter wordt het toch een fijne avond en vloeien de drankjes rijkelijk naar binnen. Het vervolg is waarschijnlijk dan ook zeer gekend: je wordt de volgende ochtend wakker met een kater en wil niets liever dan de hele dag in bed blijven liggen. Dan weet je dat je een kater hebt. Wanneer het weekend is, kan je gerust wat langer in je bed blijven vechten tegen de kater, maar dit kan helaas niet altijd. Wanneer je baas jou weer met een glimlach op het werk verwacht, moet je jezelf vermannen. Dat kan vanaf nu met de volgende tips tegen een kater!

Wat is een kater eigenlijk?

Om te weten hoe je een kater moet gaan aanpakken, is het belangrijk om eerst te weten wat een kater eigenlijk is. De symptomen hiervan zijn vaak goed genoeg gekend. Je krijgt te maken met barstende hoofdpijn, duizeligheid, zweten en braken. In ernstigere gevallen kan het zelfs ademhalingsproblemen of hartkloppingen veroorzaken. Een belangrijke oorzaak voor deze klachten, is het vochttekort dat je krijgt door een kater. Alcohol maakt dat je vaker moet gaan plassen. Op deze manier drogen je hersenen en je lichaam uit. Hierdoor krijg je dus die barstende hoofdpijn. De misselijkheid, duizeligheid en het braken, krijg je doordat de alcohol op het slijmvlies van de maagwand prikt.

Hoe groot kan je kater zijn?

Hoe veel last je kan hebben van een kater, is afhankelijk van persoon tot persoon. Dit heeft ten eerste al met een aantal factoren te maken. Je gemoedstoestand doet veel: was je al moe of voelde je je slecht, dan zal de kater heel vaak zeer onaangenaam zijn de volgende dag. De omgeving zoals rook en lawaai doet ook erg veel. Wanneer je een te lage bloedsuikerspiegel hebt, kan dit voor een nog grotere kater zorgen. Als tweede speelt het feit of je vaak drinkt of niet, ook een grote rol.

Water, water, de rest komt later

Vaak doet de ronde dat wanneer je een kater hebt, je de volgende morgen het drankje moet drinken waar je een kater van hebt gekregen. Dit is absoluut geen goed idee. Het belangrijkste is dan vooral dat je heel veel water drinkt. Je hersenen en je lichaam zijn uitgedroogd door een vochttekort en ze hebben dringend nood aan water. Hoe meer water je drinkt, des te sneller dat je verlost zal zijn van die vreselijke hoofdpijn en die misselijkheid. Wanneer je geen fan bent van water, probeer dan sportdrankjes of groene thee. Vermijd absoluut koffie, dit zal jou nog meer gaan uitdrogen!

Anti kater middelen

Er zijn tal van anti katermiddelen. Meestal moet je deze echter ook al beginnen nemen voor je gaat drinken om een kater te kunnen vermijden. Wanneer dit te laat is, kan je proberen om een pijnstiller te nemen. Een paracetamol kan wonderen doen. Ook aspirine en ibuprofen kan een redmiddel zijn.

Last van griep? Lees dan vlug dit artikel: Wat te eten en drinken bij griep?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here