Hoe kan je gemakkelijk stoppen met roken?

Roken is een kwalijke gewoonte. Het tast je longen aan en kan tot kanker leiden. Bovendien stinkt het ook en kost het veel geld. Anderzijds is het ook zo fijn om eventjes te kunnen ontspannen met een sigaret of om gewoon wat om handen te hebben. Met de volgende tips wordt stoppen met roken toch een beetje gemakkelijker, zelfs zonder medische hulpmiddelen.

Bepaal een startdatum om voorbereidingen te kunnen treffen

Van vandaag op morgen stoppen met roken is bijna onmogelijk. Als je wil dat dit project een goede slaagkans heeft, moet je je goed voorbereiden. Je kiest dus de dag waarop je definitief je laatste sigaret rookt. Voor die dag er is, gun je jezelf best een week of drie om je er goed op voor te bereiden. In die drie weken tijd probeer je al te minderen met roken en maak je van je huis, auto en werkplek alvast een rookvrije zone. Gooi al je asbakken en aanstekers nu al weg. Vertel ook aan je vrienden, familie en collega’s dat je stopt met roken. Zo bouw je een beetje controle in.

Breek met je gewoontes

Net zoals veel andere rokers koppel jij het roken misschien ook aan een andere activiteit. Zo zijn er veel mensen die roken bij hun kopje koffie of bij hun glaasje wijn. Op deze manier zijn er gewoontes ontstaan die het moeilijk zullen maken om te stoppen met roken. Telkens wanneer je een koffie of wijntje drinkt, zul je naar een sigaret verlangen. Het is dus belangrijk om met deze gewoontes te breken.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Zeker de eerste weken zul je het moeilijk hebben om aan de verleiding te weerstaan. Probeer jezelf dan ook niet te kwellen. Ga niet mee naar buiten wanneer je gezelschap daar gaat roken en probeer krantenwinkels en nachtwinkels te vermijden. Hoe minder je in de verleiding komt om te roken of sigaretten te kopen, hoe beter. Tijdens je drie weken voorbereidingstijd kan je misschien al nadenken over alternatieven in plaats van het roken van een sigaret. Probeer je sigaret in elk geval niet te vervangen door iets ongezonds zoals snoep. Maar misschien kan je in plaats van te roken wel een glaasje water drinken, kauwgom kauwen of een spelletje op je telefoon spelen?

Gun jezelf een beloning

Stoppen met roken is niet niks. Je mag er jezelf dus ook zeker voor belonen. Met al het geld dat je hebt uitgespaard, kan je iets leuks kopen of iets leuks doen. Je kan het geld dat je normaal gezien aan sigaretten zou besteden bijvoorbeeld in een spaarpotje steken. Na een maand kan je dan iets leuks doen met het geld dat je gespaard hebt. Je zult ervan versteld staan hoeveel geld je nu al te besteden hebt!

Zoek een coach

Door te praten over de moeilijkheden en de positieve dingen die je ervaart nu je gestopt bent met roken, is de kans groter dat je het volhoudt. Dit kan met je huisarts of therapeut zijn, maar ook met een goede vriend of kennis. Misschien vind je wel iemand die samen met jou wil stoppen met roken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here