Gezond de winter door!

De winter staat weer voor de deur. Na de gure herfst wachten ons nog een heel aantal koude, donkere en natte weken. De winter is dé periode bij uitstek waarin mensen ziek worden. Dat probeer je natuurlijk te vermijden. Je kan al een deel voorkomen door bijvoorbeeld een vaccinatie tegen de griep te krijgen, maar er zijn ook tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je helpen om deze lastige maanden in goede gezondheid door te komen.

De kracht van honing

Honing (zeker biologische honing of honing die je rechtstreeks bij de imker aankoopt) bevat enzymen die bacteriën en schimmels afremmen. Honing kan ook verzachtend werken bij bijvoorbeeld keelpijn. Bovendien bevat honing ook flavonoïden en antioxidanten, waardoor het je zou beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Tijdens de winter is het vooral nuttig om wat honing in je thee of yoghurt te doen omdat honing ervoor zorgt dat je lichaam meer  witte bloedcellen zal produceren. Deze witte bloedcellen schieten in actie wanneer microben je lichaam proberen binnen te dringen. Ze zijn als het ware een soort soldaten die je lichaam beschermen tegen ziekten. Als hun leger versterkt wordt, kunnen ze beter tegen de microben strijden.
Verder draagt honing bij aan een gezonde darmflora. En gezonde darmen zorgen dan weer voor een goede gezondheid.

Trek de natuur in!

Niets is beter voor je gezondheid dan regelmatig een wandeling te maken in de natuur. Wandelen verlaagt je cholesterol en verhoogt je uithoudingsvermogen. Ook je bloeddruk en je gewicht zullen dalen wanneer je op regelmatige basis de benen strekt. Verder is het bewezen dat wandelen ervoor zorgt dat je je beter in je vel voelt. Dat laatste is erg belangrijk omdat veel mensen tijdens de lange wintermaanden soms last hebben van een zogenaamde “winterdepressie”. Dit ontstaat onder meer door het tekort aan licht omdat de dagen zo kort zijn. Door overdag te gaan wandelen, krijgt je lichaam het licht en de vitamine D binnen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Gebruik tijm in je thee en bij je maaltijden

Tijm (thymus vulgaris) staat al sinds de oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking. Tijm helpt tegen ontstekingen en krampen en opent de luchtwegen. Het zorgt er ook voor dat je goed kan slapen. Gebruik dus zeker wat tijm in je thee of in je warme gerechten. Je kan het goed combineren met allerlei groenten en zeker ook met geitenkaas.

Eet gezond

Het is altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, maar zeker in de winter wanneer je weerstand wel een boost kan gebruiken. Sommige voedingsmiddelen kunnen je gezondheid nog een extra duwtje in de rug geven. Denk maar aan (rauwe) look, die antibacterieel en ontstekingsremmend werkt. Ook citrusvruchten mogen niet op je menu ontbreken. Ze leveren de nodige vitamine C aan die je nodig hebt om je immuunsysteem te versterken. Ook kaneel versterkt je immuunsysteem en gaat de strijd aan tegen bacteriën. Zo hou je alle microben op een veilige afstand!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here