Gezond eten en drinken dankzij de Nutri-Score  

De Nutri-Score, we hebben er allemaal al wel over gehoord en ongetwijfeld hebben we het al op de producten die we aankopen zien staan. Maar heel veel mensen hechten er niet zo veel belang aan. Simpelweg omdat ze de waarde van een Nutri-Score niet goed kunnen inschatten en er ook nog wel wat onduidelijkheid rond is. Bepaalde producten scoren immers beter dan andere producten en dit lijkt soms niet echt realistisch of zelfs onterecht. Wat is de Nutri-Score nu eigenlijk, hoe kan je variëren met producten binnen de verschillende Nutri-Score categorieën en hoe kan je gezonder leven dankzij deze score?

Wat is het?

De Nutri-Score is enige tijd geleden in het leven geroepen en gebracht om mensen er meer van bewust te maken om evenwichtiger en gezonder te gaan eten en drinken. Het is een voedingslabel dat tegenwoordig op heel wat producten te zien is en dat aangeeft hoe gezond of ongezond een product juist is. Nutri-Score is een ideale methode om binnen een bepaalde voedingsgroep te kiezen voor de gezondste producten binnen deze categorie. Het is niet de bedoeling om twee totaal verschillende voedingsmiddelen met elkaar te gaan vergelijken, want er zitten heel wat verschillende voedingsmiddelen in. De bedoeling is om bijvoorbeeld verschillende soorten ontbijtgranen of confituren met elkaar te vergelijken en er zo de gezondste te kunnen uit kiezen.

Van A tot E

Hoe gezond of ongezond een product is wordt bepaald aan de hand van een letter. Er zijn vijf letters, van A tot E. Producten in groep A en B krijgen een groen label en zijn de meest gezonde producten omdat hier de beste voedingsmiddelen inzitten. C krijgt een geel label en deze producten gaan al de minder goede richting uit. Vervolgens heb je nog D en E die in de oranje en rode zone zitten en deze producten eet je best zo weinig mogelijk. Hier zitten namelijk weinig voedende bestanddelen in. Er wordt rekening gehouden met positieve eigenschappen zoals vezels, groenten, fruit, eiwitten en noten en met slechte eigenschappen zoals verzadigd vet, suikers, energie en zout. Alles wordt bepaald op een hoeveelheid van 100 ml of 100 gram.

Zelf goed scoren

Zelf gezond eten en goed scoren aan de hand van de Nutri-Score, kan je op verschillende manieren doen. Het is natuurlijk logisch dat je best zo weinig mogelijk eet uit de categorieën D en E. Verder is het belangrijk om zo veel mogelijk uit categorie A en B te eten en hierin ook genoeg te variëren. Je kan gerechten bereiden met zoveel mogelijk groenten en fruit want dan scoor je automatisch goed. Groenten en fruit zijn meestal altijd producten in de A-categorie. Maak bijvoorbeeld appelmoes met verse appels en smeer een boterham met groentehummus die je zelf hebt gemaakt. Wanneer je een maaltijd voor de helft van groenten voorziet, ben je sowieso goed bezig!

Hopelijk ben je dankzij deze informatie wat meer geïnformeerd over wat de Nutri-Score inhoudt en waarom er mee bezig zijn goed voor je is!

Tips voor het bereiden van de gezondste groenten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here