De gezondste groenten

Tegenwoordig wordt er met een gezonde levensstijl naar ons hoofd gegooid. De drang om gezond te zijn en gevarieerd en gezond te eten, was nog nooit zo groot. Gezond en gevarieerd eten in combinatie met genoeg bewegen en veel water drinken, zijn de ingrediënten voor een langer leven. Voor mensen die niet gevarieerd en evenwichtig eten is gezond gaan eten vaak een hele opdracht. Want hoe begin je aan een gezonde voeding? Een belangrijk en essentiële tip voor gezonde voeding is het eten van groeten. Verschillende groenten en veel groenten, dit zorgt voor de nodige vitamines en andere voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Omdat wij je willen helpen met een gezonde voeding, vind je hier de 5 gezondste groenten.

Nummer 1: Boerenkool

De nummer 1 van de gezondste groenten is zonder meer boerenkool. Het behoort tot de familie van broccoli, spruiten, groene kool en bloemkool. Al deze groenten in deze familie zijn dus eigenlijk gezond. Maar toch is boerenkool de nummer 1, omdat het een bron is van talrijke vitamines. Zo vind je er veel vitamine A, C, K en mangaan in. Het is ook een hele vezelrijke groente en bevat veel calcium, koper, kalium en vitamine B6. Wanneer je boerenkool eet, heb je dus heel wat van je dagelijkse voedingsstoffen binnen.

Nummer 2: Broccoli

Broccoli, het is iets wat veel mensen vaak niet lusten, maar toch is het een heel gezonde groente. Het is een bom van vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Er zit ook een bacteriedodende stof in, namelijk sulforafaan, die ook helpt bij het vermijden van bepaalde kankers. Je kan het koken, stomen of roerbakken. Het voordeel van broccoli tegenover boerenkool, is dat je broccoli veel gemakkelijker en vaker kan eten dan boerenkool, het is een meer veelzijdige groente.

Nummer 3: Spruitjes

De nachtmerrie van vele kinderen staat op nummer 3: spruitjes. Hoe kon het ook anders dat een familielid van de groene groenten familie niet op 3 zou staan? Spruitjes is vooral een groente dat in de winter gegeten wordt en zit vol met vitamines K, C, calcium, ijzer en foliumzuur. Ook vind je hier de stof sulforafaan terug, die je in broccoli ook terugvond. Je kan het in salades verwerken of stomen, koken of roerbakken.

Nummer 4: Spinazie

Spinazie was het voedsel dat je moest eten om sterk te worden. Klopt, maar je wordt er wel minder sterk van dan gedacht. Uiteraard bevat het wel een hoge dosis ijzer, maar evengoed vind je er ook vitamines C, K, A, B2, B6 in terug. Ook magnesium, calcium, selenium en tryptofaan, een onmisbaar aminozuur vind je erin terug. Spinazie is goed voor de darmen, de botten, het geheugen en het helpt tegen hartziekten. Spinazie eten is dus de boodschap!

Nummer 5: Erwten

En ja hoor, ook een groene groente sluit de top 5 af. Erwten hebben een speciale textuur en daar moet je voor zijn. Maar het is best dat je deze groente graag mag, want ze sluit niet voor niets de top 5 af. Vitamines K, C en B6 vind je heel rijkelijk terug in erwten. Je krijgt er meer energie van en ze behoeden je van hartziektes. Ook dragen ze bij aan stevige botten.

Hoewel groene groentes dus aanzien worden als de meest gezonde, wil dit niet zeggen dat je geen andere groentes kan eten. Vooral variëren en genoeg afwisselen is dus aangeraden.

Gezond leven begint bij een goede start: dit zijn de gezondste soorten brood.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here