Wat is het gezondste brood?

brood

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met onze gezondheid en willen we allemaal gezonder gaan leven. Er is nog nooit zoveel te doen geweest rond gezond eten en wat je best wel en niet eet. Fruit en groenten, daar is algemeen over geweten dat je dit naar hartenlust mag eten. Dan zijn er dingen die je best zoveel mogelijk vermijdt zoals fastfood, snoep en frisdrank. Maar hoe zit het met brood? We houden allemaal van onze lekkere boterhammetjes tijdens onze middagpauze. Mag dit dan nog wel? En wat is het gezondste brood?

Is brood gezond?

De laatste tijden is er heel wat te doen geweest rond brood. Vragen als ‘Is dit nog wel gezond?’ of ‘Is brood een dikmaker?’, werden volop gesteld. Wel, om deze kwestie voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen: brood behoort tot onze basisvoeding en is er zelfs een belangrijk onderdeel van. Dus ja, brood is zeker gezond. Wel hangt het ervan af welk brood je eet, want het ene brood is natuurlijk wel gezonder dan het andere. Is brood dan een dikmaker? Dit hangt af van het brood dat je eet, wanneer je bijvoorbeeld een volkorenbrood eet, zal dit niet zorgen voor toename van je gewicht.

Soorten brood

Je kan concluderen dat het meeste brood gemaakt wordt van tarwe. Daarnaast zijn er ook nog andere graansoorten die gebruikt worden om brood te maken. Denk hierbij maar aan spelt, rogge en maïs. Wit brood wordt vooral gemaakt van bloem, het binnenste van de graankorrel. Het geeft energie, vezels, vitamines en mineralen. Een bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel, dit is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Hoe meer volkorenmeel een bakker gebruikt, hoe gezonder het brood wordt. Een volkorenbrood wordt gemaakt van enkel volkorenmeel. Het geeft evenveel energie als een wit of bruinbrood, maar er zitten meer vezels, mineralen en vitamines in. Daarnaast heb je ook nog een meergranenbrood en een speltbrood. In meergranen worden uiteraard meerdere graansoorten gebruikt en kan in een wit, bruin of volkorenbrood gekocht worden. Een speltbrood wordt gemaakt van spelt en heeft een pittigere smaak.

Wat is het gezondste brood?

Wat we natuurlijk allemaal willen weten, is of we goed bezig zijn met onze keuze van brood. Het best is om sowieso te kiezen voor een volkorenvariant. Dit is de variant waar je de meeste voedingsstoffen uithaalt. Nog beter is als je kiest voor een volkorenvariant met spelt of desem. Op deze manier heb je volledige graankorrels binnen.

Hoe kies ik het juiste brood?

Wanneer je ook wil gaan voor volkorenbrood, maar niet weet hoe je het onderscheid moet zien in de winkel, dan kijk je best naar het etiket. Zie je als eerste ingrediënt volkorenmeel staan en niet bloem? Dan heb je een volkorenbrood vast. Wanneer je als eerste bloem ziet staan en geen meel of volkorenmeel, dan heb je te maken met een wit brood. Indien je enkel het woord meel ziet staan of wanneer er naast volkorenmeel ook bloem bij staat, dan ga je voor een bruinbrood.

Lees ook: tips voor het kweken van je eigen groente

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here