moestuin

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf hun eigen groenten en kruiden te kweken in de moestuin. Komkommers, tomaatjes, basilicum en wortels: helemaal biologisch uit eigen tuin. Dit klinkt voor velen als een mooie droom, maar toch is het vaak een stuk meer werk dan gedacht. Het is niet alleen taak om de planten water te geven, maar er komt een stuk meer bij kijken om je moestuin tot een succes te maken. Met onderstaande tips helpen we je op weg bij het kweken van groente in je eigen moestuin. Voordat je het weet wordt tuinieren in je moestuin jouw nieuwe hobby!

Het ontwerpen van je moestuin

Voordat je kunt starten met het kweken van groente, zul je je moestuin moeten ontwerpen. Een plek die ideaal is, is een plek die veel zon krijgt. Zorg er verder voor dat er de plek redelijk beschut is tegen koude lucht uit het noorden. Ook voor een kleinere tuin met weinig zon of een balkon zijn er mogelijkheden om een moestuin te starten. Je zult dan selectief moeten zijn in de keuze voor je groente. Zo doen sla, spinazie en bietjes het bijvoorbeeld goed in de halfschaduw, waardoor je toch kunt genieten van zelfgekweekte groenten.

Begin klein met selectie groenten

Het is heel aantrekkelijk om gelijk groot te beginnen en een tal van groenten te zaaien. Echter, als het je eerste keer is met een moestuin, is het verstandig om klein te beginnen. Er gaat namelijk een hoop tijd in zitten en ook zul je veel ruimte nodig hebben voor verschillende planten. Kies daarom zorgvuldig welke groenten je wilt zaaien en begin met planten die makkelijk te kweken zijn zoals sla en cherrytomaten. Hierdoor is de kans groter dat het moestuinproject slaagt en je volgend jaar weer zin hebt om te beginnen.

Verspenen van groenten

Planten hebben vaak een hoop ruimte nodig om te groeien. Als je begint met zaaien kun je de planten nog vrij dicht op elkaar plaatsen, maar op den duur gaat het nodig zijn om ze te verspenen of uit te dunnen. Meestal zul je dit na zo’n 4 tot 9 weken na het zaaien moeten doen. Denk erom dat de planten stevig genoeg moeten zijn en dat je voorzichtig te werk moet gaan, willen de planten het overleven. Gebruik bij voorkeur een nieuwe pot met veel ruimte of de volle grond. Ook de keuze voor potgrond is hierbij van belang. Het beste is een grond waar extra voedingsstoffen voor groenten en fruit aan zijn toegevoegd.

Binnen en naar buiten

Planten overleven het niet direct buiten. Pas als het buiten aangenaam genoeg is om buiten te zitten, dan kunnen de planten ook naar buiten. Een tip is om te beginnen met afharden. Hierbij zet je de planten overdag buiten om te wennen aan de temperatuur, en plaats je ze ’s nachts weer binnen. Over het algemeen kunnen de meeste planten vanaf half april volledig naar buiten gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here