Waarom je beter geen geld leent aan familie of vrienden

Net zoals bij iedereen of toch velen, betekenen jouw vrienden en familie waarschijnlijk alles voor jou. Je wil namelijk zoveel mogelijk tijd met hen doorbrengen, leuke dingen met ze doen en er zijn voor hen wanneer ze het moeilijk hebben. Het voelt altijd goed, zowel voor jou als je familielid of vriend, als je die persoon hebt kunnen helpen. Je kan hem bijstaan met tips en advies, hem uit de nood helpen wanneer hij of zij om een gunst vraagt, maar wat doe je wanneer ze vragen om geld te kunnen lenen? Uiteraard is het laatste wat je wilt dat iemand uit je familie of vriendenkring financiële problemen krijgt. Maar toch is wetenschappelijk gebleken dat geld lenen aan familie of vrienden niet zo’n goed idee is. Wij vertellen je waarom!

Lening zonder einde

Wanneer je naar de bank gaat om te lenen voor een woning, dan weet zowel jij als de bank wanneer die lening afbetaalt zal zijn. Dit is echter niet zo wanneer je geld leent aan familie of vrienden. Je kan natuurlijk wel een document opstellen waarin staat tegen wanneer de lening moet terugbetaald zijn, maar meestal doe je dit onder familie of vrienden niet. Dit heeft als gevolg dat zowel jij als degene aan wie je geld leent, geen zekerheid heeft. Jij weet niet wanneer je je geld zal terugzien en voor degene aan wie je leent is het geen motivatie om het geld tijdig en snel terug te betalen.

Steeds meer lenen

Hoe graag je familie of vrienden ook wil helpen op financieel vlak, het wordt toch sterk afgeraden. Wanneer mensen eenmaal van je geleend hebben, weten ze dat ze daarvoor bij jou terecht kunnen. Wanneer het dan nog eens extra moeilijk wordt, zijn ze al snel geneigd om terug bij jou te komen aankloppen. Dit, terwijl de eerste lening nog niet eens terugbetaald is. Doe het dus niet om zo’n situaties te kunnen vermijden.

Geld terugbetalen is geen prioriteit

Wanneer je geld leent van een bank of een persoon die niet al te dicht bij je staat, ben je snel geneigd om het geld terug te betalen en dit zo snel mogelijk. Maar wanneer je geld gaat lenen bij vrienden of familie, ben je vaak minder snel geneigd om het geld sneller terug te betalen. Het geld komt toch van familie of vrienden en zij vinden het vast niet erg als het wat langer duurt voor het is terugbetaald. Dit maakt dat het geld terugbetalen geen prioriteit wordt, waardoor jij wel eens lang op je geld zou moeten wachten!

Geld terugvragen durven we niet

Een bank durft gerust achter klanten zitten om geld terug te betalen, zij hebben nou eenmaal geen relationele band met hun klanten. Bij lenen aan familie of vrienden is dit anders. Je ziet elkaar op feestjes of wanneer je op stap gaat en dan is de stap groter om het geld terug te vragen wanneer het wat te lang duurt. Vaak is er schrik voor reactie of dat het lenen van het geld middenin de relatie komt te staan. Je hebt schrik om die persoon te kwetsen of een slecht gevoel te geven en dat wil je natuurlijk ook niet.

Wil je je vriend of familie toch helpen? Geef dan tips voor bijverdienen naast hun fulltimebaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here