Hou rekening met deze tips om lenen betaalbaar te houden

geld lenen

Dat geld lenen bij de bank geld kost dat weten we allemaal. Maar het is een kwestie om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Wanneer je alleen bent en een lening wil aangaan, is het allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er is een heleboel waar je rekening mee moet houden en wat je best al in je achterhoofd houdt, wil je niet teleurgesteld de bank buiten komen. De stap zetten om een lening aan te gaan is een hele grote stap. En daarom zetten wij voor jou wat tips op een rijtje om het hoofd koel te houden als het zover is!

Ga banken vergelijken

Wanneer je klaar bent om een huis of appartement te gaan kopen en je wilt hiervoor gaan lenen, dan is het belangrijk om banken te gaan vergelijken. Het is niet de bedoeling om zomaar het eerste beste bod van de eerste bank te aanvaarden. Het komt er op aan om banken tegen elkaar uit te spelen. Wanneer je met het voorstel van de ene bank naar de andere gaat, kan je sowieso weer een heel stuk besparen. En zo ga je gewoon verder tot je echt niet meer lager kan als het op kosten en rente aankomt.

Normaal leven kunnen leiden

Ga je een lening aan, dan moet je een fiks bedrag betalen per maand aan de bank. Dat bedrag hangt natuurlijk af van wat de kostprijs zal zijn van jouw appartement of woning. Als je hier op voorhand een raming over wil maken, is het best dat je wel realistisch bent naar jezelf toe. Je moet nog op een veilige en deftige manier andere kosten per maand ook kunnen afbetalen en af en toe nog wat kunnen sparen is natuurlijk ook mooi meegenomen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat je per maand aan kan aan afbetaling en hier zeker niet in te overdrijven. Je kan altijd met een lagere afbetaling per maand starten en daarna wanneer je goed hebt gespaard een groter stuk terugbetalen aan de bank.

Bepalende factoren

Het bedrag dat jij per maand moet gaan afbetalen, hangt van heel wat factoren af. Zo is er de rentevoet aan welke de bank jou die lening kan geven. 1% meer of minder lijkt niet veel, maar op een bedrag van 200.000 euro op 20 jaar is elke percentage minder dat je moet betalen, mooi meegenomen. Vervolgens is de looptijd van je lening ook een heel belangrijke factor die jouw maandelijkse afbetaling mee gaat bepalen. Kies je voor een lening op 20 of 25 jaar dat is een enorm verschil. Wanneer je kiest voor 20 jaar afbetaling, dan betaal je sowieso minder rente en ben je goedkoper af. Maar natuurlijk wordt de afbetaling per maand dan wel hoger dan als je op 25 jaar leent. Daarnaast moet je ook nog eens rekening houden met andere voorwaarden die de bank oplegt als je bij hen een lening aangaat. Sommige banken willen graag dat je dan al de verzekeringen die je nodig hebt, ook afsluit bij hen.

Herbekijk af en toe de lening

Heb je een lening afgesloten, dan is het belangrijk om gedurende de jaren heen je lening eens te herbekijken. Het kan best zijn dat jouw lening gedurende de jaren door een stuk goedkoper wordt, doordat de rente terug gaat zakken. Laat dit af en toe eens bekijken door jouw bank of door een concurrerende bank. Let er wel op dat je voor een herziening van je lening ook wel een cent moet betalen en dat dit niet gratis gebeurt.

Lening afgesloten en klaar om in je woning te trekken? Lees dan de tips voor het inrichten van de woonkamer met beperkt budget!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here