geld lenen duurder

Geheel tegen de trend in heeft een drietal kredietverstrekkers onlangs de rente op een persoonlijke lening verhoogd. Dat het wat duurder wordt om geld te lenen is opvallend, aangezien de trend voor de leenrente al bijna 10 jaar dalend is. Recentelijk hebben Interbank, Findio en BNP Paribas de rente op een persoonlijke lening verhoogd. Het gaat hierbij om leningen vanaf €25.000,-.

Renteverhoging is opvallend

Het leenbedrag van €25.000,- is het bedrag waarmee kredietverstrekkers het meest adverteren en hun aanbod etaleren. Interbank en Findio staan al jarenlang bekend om de scherpe rentetarieven. Door de verhoging van de rente bieden ze niet langer de laagste rente in de markt. De concurrentie op de leenmarkt is wat afgenomen en in 2019 is het lenen van geld wat duurder geworden. De afgelopen 10 jaar kende de leenrente een dalende trend. Waar in 2011 de gemiddelde leenrente nog 11 procent bedroeg, is deze inmiddels gedaald tot gemiddeld 7 procent. De goedkoopste aanbieders bieden al een lening aan vanaf 3,9 procent rente.

Risk based pricing

Risk based pricing is de oorzaak van het verschil tussen de gemiddelde rente en het laagst mogelijke rentetarief. De leenrente wordt afgestemd op het geschatte risico dat de kredietverstrekker loopt wanneer de lening niet wordt terugbetaald. De afgelopen jaren zijn de rentes voor een consumptief krediet gedaald dankzij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om ervoor te zorgen dat er in de Eurozone genoeg wordt geconsumeerd houdt de centrale bank bewust de beleidsrentes laag. Hierdoor kunnen kredietverstrekkers goedkoop aan geld komen, dat ze vervolgens uitlenen.

Hypotheekrente

Niet alleen de rente op consumptieve kredieten zijn historisch laag, hetzelfde geld voor de hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers profiteren namelijk van dezelfde voordelen bij de ECB. Door het lage-rentebeleid van de ECB kunnen huiseigenaren tegen een veel lagere rente een hypotheek afsluiten, in sommige gevallen tegen slechts 1% rente. De hypotheekrente is nog sterker gedaald dan de rente voor een consumptief krediet. Dit heeft als voornaamste reden dat de concurrentie op het gebied van hypotheken een stuk heftiger is. In Nederland zijn er momenteel 36 hypotheek aanbieders actief en 14 kredietverstrekkers.

Persoonlijke lening afsluiten

Geld lenen is de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Zo zijn de voorwaarden voor een consumptief krediet ruimer geworden en is de maximale leeftijd waarop je een lening kunt afsluiten gemiddeld verhoogd. Daarnaast mag je bij een aantal kredietverstrekkers langer over het aflossen doen. Dit zorgt ervoor dat je maandlast lager wordt. Als je een lening wilt afsluiten moet je een lening vergelijken bij verschillende aanbieders. Zo kun je eenvoudig en snel de best passende lening kiezen voor jouw persoonlijke situatie en wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here