sleutel deur

Op dit moment is het erg lastig om een huis te bemachtigen op de huizenmarkt. Zeker starters hebben het lastig. Dit komt door een beperkt aanbod aan koophuizen en de explosieve stijging van de huizenprijzen. Daarnaast kan als starter het bedrag dat je kunt lenen erg tegenvallen. Zeker als je te maken hebt met een studieschuld, kan het moeilijk zijn om aan een passende hypotheek te komen voor jouw droomhuis. Toch is het ook voor starters mogelijk om een huis te kopen met een goede hypotheek. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder lees je meer over wat je als starter moet weten over een hypotheek.

Breng je budget en schulden in kaart

Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, zul je eerst duidelijk je financiën in kaart moeten brengen. Vraag jezelf daarom af hoeveel je kunt lenen, zodat je ook weet in welke categorie voor een huis je kunt zoeken. Ga ook na hoeveel eigen geld je nodig hebt om een woning te kunnen financieren. Je zult namelijk altijd eigen geld nodig hebben, aangezien een hypotheek nooit alle kosten van een huis dekt. Het laatste belangrijke punt is om je schulden in kaart te brengen. Veel starters hebben op dit moment te maken met een studieschuld, die die je maximale hypotheek aanzienlijk vermindert. Ga daarom na bij het BKR welke schulden je hebt, zodat je precies weet hoe je er financieel voorstaat.

Profiteer van de lage rente

Op dit moment is de hypotheekrente erg laag, waardoor een hypotheek een stuk voordeliger is. Dit is een van de redenen waarom de huizenmarkt zo in trek is de afgelopen maanden. Daarnaast is het ook nog verstandig om verschillende hypotheekaanbieders te vergelijken. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de rente die wordt geboden, maar let ook op de voorwaarden van de hypotheek. Door online te vergelijken kun je misschien een voordeligere hypotheek vinden dan je eerst dacht.

Financiële hulp als starter

Daarnaast zijn er een aantal handige financiële hulpmiddelen waardoor je als starter meer kunt lenen. Allereerst is er voor starters de zogenaamde starterslening. Hiermee kun je een extra lening krijgen bovenop je hypotheek om het verschil in prijs van het huis en de hypotheek te overbruggen. Een extra bijkomend voordeel is dat je de eerste 3 jaar geen maandlasten hoeft te betalen. Hierdoor kan een droomhuis misschien toch binnen je budget passen. Naast de starterslening kun je ook kijken naar de koopgarantregeling, of de optie tot het mee tekenen van geldverstrekkers.

Verschillende zaken om op te letten

Verder zijn er nog een aantal punten die je in je achterhoofd moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Zo zijn er verschillende verzekeringen verplicht om af te sluiten, zoals een opstalverzekering. Verder is het bij het kopen van een huis nodig om een taxatierapport te laten maken door een taxateur, en is het verstandig om de papieren voor de hypotheekaanvraag tijdig te regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here