Huidverzorging in de zomer

Het is zover, de zomer staat voor de deur. Tijd om je buiten te begeven en te genieten van het mooie weer. Maar de zon is niet altijd zo heilzaam voor de huid. Hoe hou je je huid dan gezond in dit seizoen? Hieronder sommen we enkele tips op.

1.    Zonnecrème

Constant liggen zonnebaden vormt een uitdaging voor de huid, zelfs al heb je een gezonde huidlaag. Zonder bescherming zoals een goede zonnecrème zijn er risico’s. Waar je op moet letten:

SPF

Kijk naar het SPF-gehalte van een crème, de Sun Protection Factor. Deze mag gerust 30, 50 of zelfs hoger zijn, zeker in het begin. Je huid heeft immers tijd nodig om zich aan te passen en beschermende melanine aan te maken. Hoe meer melanine je huid aanmaakt, hoe gebruinder je huid er zal uitzien. Vergis je niet, ook voor mensen met een meer getinte huidskleur is het verstandig toch een zonnecrème te gebruiken. Er bestaan bovendien dagcrèmes met een SPF factor, speciaal voor het gezicht.

UVA en UVB

De UV stralen voor de zon zijn eveneens verantwoordelijk voor de Ageing of Burning van de huid. Op de verpakking is meestal te zien of de crème ook hier bescherming tegen biedt.

Werkwijze

Smeer je rijkelijk in, en al een halfuur voordat je naar buiten gaat. Vergeet niet onderaan je voeten smeren en achter je oren. Van zodra je hebt gezwommen of veel gezweet, breng de crème opnieuw aan. 1 keer per dag insmeren volstaat dus niet, herhaal het gerust om de paar uur. Zonbescherming geldt niet enkel in de zomer. Je kan je gezicht ook beschermen in andere seizoenen. Ook als het bewolkt is, kan UV-straling doordringen. Vraag na bij je apotheker of er een iets lichtere crème of serum in voorraad is.

2.    Scrubben

Scrubben mag om de dode huidcellen te verwijderen, maar gebruik voor je gezicht zeker een fijner product. Het is beter om de routine ’s avonds uit te voeren. Sowieso moet je in de zomer wat milder zijn met het schuren, daarom is een exfoliant in dit seizoen beter dan scrubben.

3.    Hydratatie

Zorg dat je huid af en toe gehydrateerd wordt bij dit warme weer. Dit kan je niet enkel doen door een goede crème, maar ook door voldoende te drinken. Breng ook steeds een hydraterende crème aan nadat je gedoucht of gebaden hebt. Aftersun crèmes hebben trouwens een hydraterende werking voor na het zonnebaden, een must in je vakantieroutine dus.

4.    Reinigen

Reinig voor het slapengaan met (micellair) water om restjes zonnecrème, zweet of stofdeeltjes uit je poriën te krijgen. Was je aangezicht zeker niet met zeep, want dit kan de huid gevoelig en net droger maken.

Hoe leuk de zomer ook mag zijn, let op voor de blakerende (namiddag)zon. Als je toch buitenkomt, zijn een zonnebril en hoofdbedekking geen overbodige luxe. Probeer je gezond verstand te gebruiken: als je nu eenmaal een gevoelige huid hebt, spendeer dan ook niet meer tijd in de zon dan nodig. Zelfs mét een zonnecrème van factor 50 of hoger, is niemand volkomen risicoloos!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here