Belgische modeontwerpers

België is de bakermat van veel wereldberoemde modeontwerpers. Toch lijken deze mensen minder bekend te zijn in eigen land. Kan jij uit je hoofd zes Belgische designers opnoemen? Onderstaand lijstje helpt je alvast op weg!

Dries Van Noten

Deze naam zat misschien al in je lijstje. Dries Van Noten is een baron uit Antwerpen die bekend werd door zijn stijlvolle herenmode. Later in zijn carrière is hij ook dameskledij beginnen ontwerpen. Hij maakt deel uit van de “Antwerpse Zes” (zes Antwerpse modeontwerpers die ongeveer tegelijkertijd in Antwerpen zijn afgestudeerd en samen de Belgische mode op de wereldkaart hebben gezet). De kledingstukken die door Van Noten ontworpen zijn kenmerken zich door felle kleuren en digitaal ontworpen etnische prints. Cate Blanchett en Beyoncé zijn bekende klanten van deze ontwerper.

Veronique Branquinho

Bij deze naam denk je misschien aan tropische stranden, maar ook Branquinho is een fashion designer uit Antwerpen. Zij gooide eerst hoge ogen met haar collecties voor vrouwen, maar begon vervolgens ook kledij voor heren te ontwerpen. Branquinho had een tijdje de leiding over het handtassenmerk Delvaux. Branquinho schenkt veel aandacht aan accessoires en details, maar doet dit steeds discreet. Haar kledij kan als stoer omschreven worden, maar tegelijkertijd ook romantisch.

Dirk Bikkembergs

Dirk Bikkembergs maakt ook deel uit van de Antwerpse Zes. Hij raakte vooral beroemd door de stukken die hij ontworpen heeft voor topsporters, zoals Gilles de Bilde. Hij was dan ook de eerste ontwerper ooit die in het stadium van FC Barcelona een modeshow heeft mogen organiseren. Bikkembergs ontwerpt naast kledij ook schoenen. De ontwerpen van Bikkembergs zijn op zijn minst ‘opvallend’ te noemen; ze bevatten vaak veel felle kleuren en komen stoer over.

Raf Simons

Deze naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Raf Simons heeft samengewerkt met grote namen in de modewereld. Hij is creatief directeur geweest bij Dior en Calvin Klein en doet nu hetzelfde voor Prada. Raf Simons startte zijn carrière als meubelontwerper, maar stapte later over op kleding. Simons zoekt inspiratie bij de jeugd en laat zijn kledij graag showen door niet-professionele modellen. De kledij die door hem ontworpen is kenmerkt zich door een scherpe snit en opvallende kleuren. Nicole Kidman en Julianne Moore zijn al in zijn ontwerpen gespot.

Ann Demeulemeester

Ann Demeulemeester mag zich ook lid van de ‘Antwerpse Zes’ noemen. Ze ontwerpt zowel kledij als meubels. Demeulemeester werkt graag met het contrast tussen zwart en wit. Haar stijl is avant-gardistisch. De ontwerpen van Demeulemeester zijn vaak androgyn en tonen veel aandacht voor detail. De Amerikaanse zangeres Patti Smith is haar grootste fan.

Kaat Tilley

Kaat Tilley staat bekend om haar heel kenmerkende ontwerpen die sprookjesachtig en feeëriek zijn. Tilley was als kind dol op sprookjes, en heeft deze fascinatie in de door haar ontworpen kledij verwerkt. Ze heeft niet enkel kledij ontworpen, maar ook juwelen, meubels en uniformen. Haar kledij werd gedragen door onder andere Naomi Campbell, Diana Ross en Halle Berry. Kaat Tilley stierf in 2012 aan de gevolgen van kanker.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here