Ze zijn er weer! Het is aspergetijd!

Elk jaar rond Pasen breekt een schitterend seizoen aan voor elke lekkerbek en hobbykok. Bij het eerste lentezonnetje start namelijk het aspergeseizoen! In tegenstelling tot de groene variant, zijn de witte asperges, maar enkele maanden per jaar te verkrijgen. Je hebt dus maar een beperkte tijd om zoveel mogelijk uit deze veelzijdige groente te halen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat zijn asperges?

De asperge is een plant met rechtopstaande stengels. De jonge stengels hiervan eten wij op als asperges. Asperges bestaan in drie kleuren. Je hebt de witte asperges, die onder de grond groeien en slechts enkele maanden per jaar verkrijgbaar zijn. Dan heb je de groene asperges, die boven de grond groeien en je bijna het hele jaar door kan terugvinden in de supermarkt. Vervolgens zijn er ook nog de paarse asperges, die ook boven de grond groeien.
Witte asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd, kunnen geoogst worden van maart tot en met juni.

Voordelen van asperges

Asperges zijn niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond. Ze bevatten veel vezels en zouden ook enkele geneeskrachtige eigenschappen hebben. Zo zouden asperges helpen tegen hartkwalen, tandpijn en duizeligheid. Asperges stimuleren je nierfunctie en zouden ook laxerend kunnen werken.
Een eventueel nadeel van asperges kan zijn dat je urine na het eten van asperges wat gek ruikt. Niet iedereen heeft daar last van, en het kan ook helemaal geen kwaad.

Asperges bereiden

Wanneer je witte asperges wil klaarmaken, is het belangrijk dat je ze eerst schilt. Dit gaat gemakkelijk met een dunschiller. Je schilt van het topje naar beneden. Vervolgens breek je het houtachtige einde van de asperge af, want dat is niet lekker. Je kan asperges op verschillende manieren bereiden, maar eventueel kan je ze ook rauw opeten.
Wanneer je verkiest om ze te bereiden, kan je de asperges koken, bakken, stomen of wokken. Asperges zijn vrij snel gaar, dus prik er geregeld eens met een vork in om te zien of ze al klaar zijn.

Waarmee combineer je asperges?

Asperges zijn zo veelzijdig dat je ze met heel veel andere voedingsmiddelen kan combineren. Een klassieke, maar niet te versmaden combinatie, is asperges met (gerookte) zalm, gebakken krieltjes en bearnaisesaus. Voor de vegetariërs onder ons zijn ‘asperges à la Flamande’ dan weer een heerlijk alternatief. Hierbij combineer je de asperges met gekookte eitjes die je met een vork fijn prakt. Heerlijk als je hier wat gesmolten (goede) boter en peterselie bij serveert, en wanneer je het geheel afkruidt met peper, zout, en een tikje nootmuskaat.
Asperges smaken ook heerlijk bij hesp, rosbief of lamsvlees. Je kan deze heerlijke groente ook in je wok bereiden. Na het schillen snijd je hem dan in stukjes van enkele centimeters lang. Je verwarmt een klontje boter in de wok en bakt je asperges hier voor ongeveer tien minuutjes in. Wanneer je ze extra op smaak wil brengen, kan je er een beetje kerriepoeder aan toevoegen. Als je wil kan je de asperges heel eventjes voorkoken voor je ze in de wok aanbakt. Zo verkrijg je een zachte binnenkant en een krokante buitenkant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here