December is aangebroken, dat wil zeggen dat de feestdagen weer voor de deur staan. Voor veel mensen is het eindejaar ‘the most wonderful time of the year’, maar dat geldt niet voor iedereen. Natuurlijk is het leuk en gezellig om de hele familie terug te zien en samen te kunnen tafelen. Maar een dessert bereiden, zeker wanneer het voor veel gasten is, kan ook de nodige stress met zich meebrengen. In dit artikel geef ik je enkele ideetjes voor leuke en originele dessertjes waarvan de ingrediëntenlijst geen ‘stress’ bevat.
Gezonde afsluiters
Veel mensen eten standaard teveel tijdens het kerstdiner, de gourmet, of het laatste etentje van het jaar. Een zwaar dessert kan dan net teveel van het goede zijn. Om je maaltijd toch met iets zoets af te sluiten, kun je ook kiezen voor een licht en (redelijk) gezond dessert. Wil je het simpel houden? Meng dan gewoon Griekse yoghurt met wat vanillesuiker en verse frambozen. Doe dit mengsel in een mooi glas en versier met extra frambozen en wat pistachenootjes. Dit lust bijna iedereen, het is lekker, licht en weinig werk. Ook een crumble is een optie wanneer je naar een gezond dessert op zoek gaat. Hierbij doe je (diepvries)fruit naar keuze in een ovenschaal, en bestrooi je dit mengsel met deeg waar je koekjes mee bakt of met wat granola of havermout. Eventjes in de oven, en klaar. Voor de echte zoetekauwen kun je er nog altijd een bolletje ijs bij serveren.
Supersnelle desserten
Wil je zo weinig mogelijk tijd besteden aan je dessert? Dan is een chocoladefontein of chocoladefondue zeker een populaire oplossing. Het enige wat je moet doen is fruit snijden en de fondue of fontein voorbereiden. Dit kan een heel gezellige afsluiter van je avond zijn. Als je dessert niet per se zoet hoeft te zijn, kun je ook opteren voor een kaasplankje. Dit kun je vooraf bereiden of laten maken bij je lokale kaashandel. Presenteer het plankje met een originele confituur (eventueel zelfgemaakt) en een stukje vers brood, en je hebt een meer dan waardig dessert op tafel getoverd.
Zoete zonde
Wanneer je een echt heerlijk verwendessert wil maken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt uiteraard voor een klassieker gaan, zoals tiramisu of chocomousse. Maar ook crème brûlee en panna cotta zijn redelijk eenvoudig vooraf te bereiden en super lekker. Verder is mascarpone een uitstekend ingrediënt voor tal van recepten. Je kunt er een heerlijke mousse of een laagjesdessert mee maken. Ook met chocolade kun je niet in de fout gaan. Er zijn online tal van recepten te vinden om een eenvoudige, maar overheerlijke chocoladetaart klaar te maken. Serveer je taart met wat vers fruit en een bolletje roomijs of sorbet, en je gasten wanen zich gegarandeerd in een klasserestaurant.