Eten met al je zintuigen

Ben jij ook zo’n Bourgondiër? Iemand die al zijn zintuigen gebruikt om van een gerecht te kunnen proeven? Dan loont het de moeite om eens een sterrenrestaurant te ontdekken. Toegegeven; het kost wat geld. Maar geloof me vrij; je zal het je niet beklagen! Je kan het bekijken als een activiteit; een etentje in zo’n fancy restaurant neemt al snel enkele uren in beslag. Enkele uren waarin je het ene na het andere kunstwerkje voorgeschoteld krijgt.

Eten met je ogen

Eerst en vooral is er de presentatie; elk gerecht is een kunstwerk. Soms is het een schilderijtje, soms worden er ook dingen uitgebeeld. Neem dus zeker de tijd om te kijken naar dat wat op je bord ligt, voor je besluit aan te vallen.

Eten met je neus

Vervolgens loont het de moeite om je neus zijn werk te laten doen. Ruik eens aan al die verschillende ingrediënten. Vaak leer je zo nieuwe dingen kennen. In veel restaurants prikkelt de chef je reukorgaan door ingrediënten te roken; een ware sensatie voor je neus en voor je smaakpapillen!

Eten met je oren

Ik geef toe, dit klinkt gek. Maar sta er eens bij stil, ook letterlijk, welke geluiden het eten op jouw bord en op dat van anderen maakt. Een krokant korstje dat heerlijk kraakt wanneer je er in snijdt, klinkende glazen, tikkend bestek. Ook dit maakt deel uit van je eetervaring.

Eten met je handen

Ja, ook in een sterrenrestaurant mag je eten met je handen. Zolang je het maar beschaafd houdt natuurlijk! Maar voel ook zeker eens aan de verschillende texturen van de etenswaren. Met een beetje geluk krijg je nadien nog een warm handdoekje om je handen weer proper te maken; pure verwennerij!

Eten met je mond

En last but nog least; het proeven zelf. Neem hier zeker je tijd voor. Het interessante is dat je hier twee opties hebt; bekijk je eerst alle ingrediënten op het menu en probeer je ze terug te vinden in het smakenpalet? Of ga je eerst proeven en probeer je dan zelf dingen te herkennen? Misschien ontdek je ook nieuwe smaken, wat altijd interessant is. Als je wil kan je altijd aan de ober vragen welke ingrediënten je precies geproefd hebt. Vaak wordt deze interesse enorm gewaardeerd en je kan er ook veel door bijleren. Misschien ontdek je wel een nieuw kruid dat je nadien zelf kan gebruiken of kan kweken in je tuin.

Zelf aan de slag

Na je ontdekkingsreis op restaurant is het altijd leuk om de chef in jezelf boven te halen. Tegenwoordig vind je veel ingrediënten die vroeger moeilijk te vinden waren toch terug in de supermarkt. Er zijn ook veel lokale initiatieven die bijzondere sla of kruiden kweken en deze op kleine schaal verkopen. Vaak zijn ze ecologisch geteeld; mooi meegenomen! Hou je meer van Oosterse ingrediënten? Bezoek dan zeker eens een Chinese supermarkt; je kan ze vinden in bijna elke grootstad. Zo heb je meteen een volgende activiteit in je agenda staan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here