Stokstaartjes

Herinner je je Timon nog, het koddige beestje uit de film ‘de Leeuwenkoning’? Dit beestje was de beste vriend van Pumba, een zwijn. Samen beleefden ze de gekste avonturen. Timon is een stokstaartje.

Wat zijn stokstaartjes?

Stokstaartjes zijn kleine roofdieren. Wanneer ze rechtop staan, steunen ze op hun staart. Die is dan hard en stevig zoals een stok; dit verklaart waarom we hen stokstaartjes noemen. Stokstaartjes worden ook wel eens aardmannetjes genoemd omdat ze lange gangen onder de grond graven.

Hoe zien ze eruit?

Stokstaartjes zijn grijze of bruine pluizige diertjes die maximum 35 cm groot worden. Ze hebben een lange staart. Stokstaartjes hebben donkere strepen op hun vacht en donkere vlekken rond hun ogen. Die vlekken dienen als zonnebril en zorgen ervoor dat stokstaartjes recht in de zon kunnen kijken! Stokstaartjes hebben scherpe nagels en tandjes. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Waar wonen ze?

Deze schattige aardmannetjes wonen in de droge gebieden van Afrika. Daar leven ze in groep met ongeveer 30 andere soortgenootjes. Ze graven gangen in de grond met holletjes in. Die holletjes delen ze in als een soort huisje; er is een holletje om in te slapen, een holletje om naar het toilet te gaan, een holletje om in te bevallen, … Stokstaartjes weten dit alles goed te regelen. Ze zetten zelfs mestkevers in om hun toiletjes weer proper te maken! Wat een pientere beestjes zijn het toch!

Hoe leven ze?

Stokstaartjes leven samen met hun soortgenootjes. Meestal leven drie families samen in één groep. De aardmannetjes hanteren een strikte rangorde, waarbij iedereen zijn eigen taakje heeft. Meestal is er maar één vrouwtje dat mag paren, al geeft zij deze verantwoordelijkheid ook wel eens uit handen wanneer ze zelf al eens gejongd heeft. Een heel belangrijke taak is die van ‘wachter’; dit is het stokstaartje dat op de uitkijk moet staan om tijdig te waarschuwen wanneer er gevaar op komst is.

Wat staat er op hun menu?

Aangezien stokstaartjes roofdieren zijn, eten ze andere dieren op. Meestal gaat dit om spinnen en insecten, maar ze durven ook jagen op knaagdieren, vogels en reptielen. De waaghalzen gaan ook geen giftige dieren uit de weg; op hoogdagen staan er giftige slangen en schorpioenen op het menu. Bij al deze vleesgerechten eten ze soms ook groenten zoals wortels en knollen. Stokstaartjes drinken bijna niet omdat ze al het vocht dat ze nodig hebben uit hun vast voedsel kunnen halen.

Zijn ze echt zo schattig?

Onderschat deze schelmen niet! Stokstaartjes zien er dan wel heel aaibaar uit, maar ze kunnen agressief uit de hoek komen. Wanneer ze dieren aanvallen zullen ze die bijten en krabben; ze durven zelfs ook spuwen! De aardmannetjes deinzen er ook niet voor terug om elkaar aan te vallen, sterker nog; ze staan bekend als de meest moordende dieren op aarde! Dit omdat ze de dierensoort zijn die het meeste soortgenootjes doodt ten opzichte van andere zoogdieren. Ongeveer 20 procent van de stokstaartjes sterft door toedoen van een soortgenootje. Mannelijke stokstaartjes doden ook de kleintjes van andere mannelijke stokstaartjes om hun eigen genetische voortzetting te garanderen. Ze zijn dus niet zo schattig als ze eruit zien…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here