Kies ik een puppy of een volwassen hond?  

Als je voor het eerst een hond gaat nemen, kan de keuze soms moeilijk zijn tussen een puppy of een volwassen hond. Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen verbonden en het is dus goed overwegen voor welke keuze je uiteindelijk gaat. Om het je een beetje gemakkelijker te maken hebben wij de voor- en nadelen van beide opties even op een rijtje gezet!

Voordelen van een puppy

Een van de grootste voordelen van een puppy (en dit zal vast een van de overtuigendste redenen zijn waarom een puppy gekozen wordt) is dat ze enorm schattig zijn. Het is perfect normaal om een kleine hond te willen waar je mee kan knuffelen en die je kan vertroetelen. Een bijkomend voordeel aan een puppy is dat ze nog jong en klein zijn en dat ze nog van alles te leren hebben. Aanpassingen en dingen veranderen, daar zullen ze dus gemakkelijk mee om kunnen. Wanneer je een gezin hebt met kinderen is het nemen van een puppy zeker een aanrader. Het is wel noodzakelijk dat je dingen die de puppy niet goed doet in de buurt van de kinderen, meteen terug afleert.

Nadelen van een puppy

Het is natuurlijk handig dat je een puppy nog eigen dingen kan aanleren en afleren, maar dat wil ook zeggen dat er tijd inkruipt. Je moet voor jezelf zeer goed uitmaken op voorhand of je de tijd hebt om in de opvoeding van een puppy te steken. Zeker wanneer je nog kleine kindjes hebt of wanneer je zwanger bent, is het misschien niet zo’n goed idee. Je moet genoeg aandacht kunnen geven aan een puppy en dat lukt misschien minder met kleine kinderen of met een baby op komst. Een nadeel is dat een puppy niet lang alleen kan blijven. Wanneer jij dus fulltime werkt en de hele dag van huis weg bent, is een puppy nemen geen aanrader. Een puppy heeft tijd en aandacht nodig en dit kan je hem simpelweg niet bieden als je de hele dag van huis weg bent.

Voordelen van een volwassen hond

Wanneer je al wat ouder bent, is het een ideaal plan om een volwassen hond te nemen. Deze honden zijn vaker een heel stuk rustiger dan puppy’s. Ze kunnen snel wennen aan het nieuwe gezinsleven waarin ze terecht komen en zijn volgzaam. Ze hebben bovendien veel minder tijd nodig en dat is ideaal wanneer je een gezinsleven hebt. Het is wel belangrijk om ook een volwassen hond eerst in contact te laten komen met de kinderen alvorens je hem echt gaat aankopen. Het fantastische gevoel dat je een oudere hond nog een fijne thuis kan geven, is gewoon geweldig!

Nadelen van een volwassen hond

Een volwassen hond heeft er al een deel van zijn leventje opzitten en het kan zijn dat dit geen goed deel van zijn leven is geweest. Zeker wanneer je een hond neemt die mishandeld is geweest, moet je goed oppassen. Hier is de nodige tijd en geduld zeker en vast vereist. Het kan hierdoor zijn dat honden meer tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe situatie en dat ze jou in het begin niet vertrouwen. Geef dit tijd en blijf voldoende bezig met de hond om stilaan zijn vertrouwen meer en meer te winnen! Probeer er ook voor te zorgen dat je een hond neemt die geen gezondheidsproblemen heeft. Dit kan bij een oudere hond wel eens het geval zijn. Wanneer je deze dieren toch een kans wil geven, wees dan goed voorbereid!

Tips voor het kiezen van de juiste hond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here