Jachtluipaarden

Jachtluipaarden zijn de heilige graal van veel safaritoeristen. Als één van de Afrikaanse ‘Big 5’ is het een van de populairste dieren die mensen graag in het wild willen tegenkomen, van op een veilige afstand natuurlijk… Want een jachtluipaard is het snelste en een van de gevaarlijkste dieren ter wereld.

Waar kan je ze vinden?

Jachtluipaarden leven in Afrika en Iran. Ze worden stilletjes aan een bedreigde diersoort, dus de gebieden waar je ze kan vinden worden helaas steeds kleiner. In Zuid-Afrika lopen er projecten om de populatie van de jachtluipaarden terug uit te breiden.  In India is met van plan om de dieren er te herintroduceren, dus hopelijk kan je ze binnen enkele jaren ook daar weer tegen komen.

Hoe herken je een jachtluipaard?

Een jachtluipaard (of cheeta) is een slank katachtig roofdier met een lange staart. Zijn vacht is lichtgeel met zwarte vlekken. Er lopen twee zwarte lijnen over zijn snuit van zijn oog tot zijn mondhoek. Deze lijnen lijken een beetje op tranen. Op het einde van de staart staan zwarte ringen, die uniek zijn voor elke cheeta. Ze hebben een vrij kleine kop en opvallend lange poten. Ze zijn ongeveer 80 centimeter hoog en wegen gemiddeld 50 kilogram. Een jachtluipaard kan zijn klauwen niet intrekken, en dit maakt hem uniek in de soort van katachtigen. Een jachtluipaard kan spinnen en miauwen, maar niet brullen of grommen.

Wat eten jachtluipaarden?

Jachtluipaarden zijn vleeseters en jagen voornamelijk overdag. Ze zoeken naar kleine of middelgrote zoogdieren zoals antilopen en gazellen of de kalfjes van zebra’s. Cheeta’s besluipen hun prooien en trekken dan een sprintje om hen te pakken te krijgen. Als snelste landdier ter wereld (ze kunnen ongeveer aan 90 kilometer per uur rennen!) kunnen ze deze race vaak winnen. Jachtluipaarden proberen hun prooien meteen te verstikken wanneer ze hem te pakken hebben door zich in hun keel vast te bijten. Jachtluipaarden eten snel en kunnen veel voedsel tegelijkertijd verwerken. Soms trekken ze hun prooi naar boven in een boom om er rustiger van te kunnen eten.

Zijn het sociale dieren?

De meeste jachtluipaarden leven solitair. Vrouwtjes paren met mannetjes uit nabijgelegen gebieden of met mannetjes die toevallig passeren. Na de voortplanting scheiden hun wegen dan opnieuw. Een cheeta heeft een draagtijd van ongeveer drie maanden en er worden meestal ongeveer vier welpjes per worp geboren. Af en toe leven jachtluipaarden samen in kleine families. Meestal zijn het dan de broertjes die nog even samen blijven nadat ze afscheid hebben genomen van hun moeder.

Hoe reageren wanneer je een cheeta in het wild ontmoet?

Moest je het geluk hebben om dit prachtige dier in het wild te ontmoeten, blijf dan vooral rustig. De mens staat niet standaard op het menu van een jachtluipaard, maar het blijven roofdieren natuurlijk. Maak bij een ontmoeting zeker geen oogcontact en probeer het dier te negeren. Loop vervolgens traag en zijwaarts van de cheeta weg. Zorg vooral dat je uit de buurt van de welpjes blijft. Een moedercheeta die denkt dat haar kleintjes bedreigd worden, verandert in een mum van tijd in een moordmachine. Als het beest je te pakken heeft, ben je er aan voor de moeite. Je kan proberen om te schreeuwen en veel lawaai te maken, maar de kans is klein dat dit effect zal hebben.

Toch liever een kleine, lieve kat in huis? Kies dan voor een kat als huisdier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here