Een hond versus kat, wat kies jij?

Wanneer je alleen woont, dan kan het soms eenzaam zijn in je woning of appartement. Als je bovendien oog nog eens een dierenliefhebber bent, dan is het misschien geen slecht idee om een huisdier in huis te halen. Maar hoe maak je die keuze? Hou je zowel van katten als van honden? Hoe bepaal je dan welk soort dier je in huis moet halen? Beide soorten dieren hebben hun voordelen, dus dat wordt nog een moeilijke keuze. We zetten om voor jou de keuze gemakkelijker te maken, even de feiten op een rijtje!

De feiten over een kat

Elk huisdier heeft zo nu en dan aandacht nodig, ook een kat. Hoewel het een voordeel kan zijn dat een kat wel minder aandacht nodig heeft dan een hond. Wanneer je fulltime werkt, dan kies je misschien toch beter voor een kat, aangezien deze gemakkelijker alleen kan blijven en dit gedurende een langere tijd. Wel moet je rekening houden met de keuze tussen een huiskat of een kat die buiten mag en ook echt wel buiten wilt. Bovendien moet je natuurlijk voldoende tijd steken in de kat, zoals het aanleren van zindelijk worden en de kat duidelijk maken wat wel en niet mag. Zo moet je bijvoorbeeld aanleren dat de kat niet op de bank of in bed mag. Allemaal dingen die tijd en geduld vragen en niet van de ene op de andere dag aangeleerd zijn. Een kat wordt ongeveer 15 jaar oud en dat is dus een lange tijd dat het huisdier deel zal uitmaken van jullie leven. Veel vriendschap en liefde gedurende die periode, maar ook tijd. Wees er zeker van dat je dit aan je kat kan geven alvorens je ze in huis haalt!

De feiten over een hond

De gelijkenissen tussen een hond en een kat zijn ver te zoeken. Het grootste verschil met een kat is dat een hond veel meer aandacht vraagt. Een van de belangrijkste zaken bij het aankopen van een hond waar je rekening mee moet houden, is dat een hond wel een paar keer per dag buiten moet. Dit is een belangrijk feit dat je in je achterhoofd moet houden als je fulltime gaat werken. Een hond vraagt veel opvoeding en ziet jou echt als een voorbeeld. Zorg voor voldoende speelgoed en een degelijke hondenmand, natuurlijk allemaal kosten die je ook zal moeten betalen. Over het algemeen kost een hond meer dan een kat, maar heb je hier ook wel veel meer vriendschap aan. Aan jou dus de keuze of je gaat voor het dier dat meer of minder aandacht vraagt.

Hoe de keuze bepalen?

Als je echt geen keuze kan maken tussen een kat en een hond en je allebei doodgraag ziet, dan moet je de keuze misschien laten afhangen van hoe vaak en lang je van huis weg bent. Heb je echt een fulltime job en ben je daarbuiten ook nog eens heel sociaal actief? Dan zal je huisdier vaak alleen zitten en dan kies je misschien toch best voor een kat. In beide huisdieren moet tijd gestoken worden, beide huisdieren kosten geld en beide diersoorten vragen aandacht, daarin zit dus geen verschil. Welk huisdier je ook koopt, zorg dat je er goed voor kan zorgen! Maak hier een goede planning voor op en wanneer je het druk hebt, vraag dan een familielid of vriend om er mee voor te zorgen. Verveelde huisdieren gaan namelijk veel sneller kattenkwaad uithalen en de boel op stelten zetten.

Toch gekozen voor een hond? Lees de tips voor het kiezen van de juiste hond voor jou !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here