De leeuw, koning van de jungle

Leeuwen zijn van die dieren die enorm tot de verbeelding spreken. Ze zien er zacht en aaibaar uit maar hebben de reputatie van bloeddorstige roofdieren te zijn. Kinderen houden ervan om ze na te doen om anderen schrik aan te jagen. En leeuwen speelden ook de hoofdrol in een van de meest populaire Disneyfilms aller tijden: ‘de Leeuwenkoning’ of ‘The Lion King’. De leeuw zou dan ook de koning van de dieren zijn. Maar wat weet je eigenlijk over leeuwen?

Waar leven leeuwen?

Je kan voornamelijk leeuwen in het wild tegenkomen wanneer je naar Afrika reist. Deze imposante katachtigen leven in open bossen en savannes. Ook in India kan je leeuwen tegenkomen, maar de kans is groter dat je er een spot in Oost- en Centraal-Afrika.
Leeuwen leven in een troep. Meestal bestaat een troep uit één mannetje en enkele vrouwtjes met hun welpjes. Soms vind je in een troep ook meerdere mannetjes terug, maar dit zijn dan steeds familieleden. Mannelijke leeuwen uit verschillende families zullen nooit samen één troep vormen.
Leeuwen worden in het wild maximum 15 jaar oud.

Wat eten leeuwen?

Leeuwen zijn notoire jagers, of toch zeker de leeuwinnen. De mannelijke leeuwen laten vaak de vrouwen uit hun troep het zware werk doen, maar zorgen er wel voor dat zij als eerste van de gevangen prooi kunnen eten. Leeuwen jagen voornamelijk op hoefdieren, zoals gazelles, zebra’s, zwijnen en antilopen. Leeuwen doden hun prooi niet voor ze die opeten; ze beginnen er al van te smullen terwijl het arme beest nog in leven is.
Een volwassen leeuw kan gemakkelijk 30 kilogram vlees per maaltijd verorberen. Dit stelt zijn spijsvertering natuurlijk danig op de proef. Om uit te rusten kan een leeuw gemakkelijk 20 uur per dag slapen. Dat doet hij meestal overdag, terwijl er voornamelijk ’s nachts gejaagd wordt in open vlaktes.
Leeuwen staan helemaal vanboven in de voedselpiramide. Dat wil zeggen dat zij jagen op prooien, maar dat er geen enkel ander dier op hen jaagt. De grootste vijand van de leeuw is dan ook de mens.

Zijn leeuwen een bedreigde diersoort?

Toch wel. Er wordt dan wel niet op hen gejaagd voor hun vlees, toch brengt de mensheid deze diersoort in gevaar. Mensen laten het leefgebied van leeuwen verkleinen, waardoor ze minder bewegingsvrijheid hebben en ook minder prooien kunnen vinden. Om toch te kunnen eten, vallen leeuwen dan het vee van boeren aan. Die boeren maken hierdoor jacht op de leeuw, om zo hun vee te kunnen beschermen. In sommige Aziatische landen maken ze ook medicijnen van het skelet van de leeuw. Hierdoor wordt er nog meer op leeuwen gejaagd en wordt hun populatie steeds kleiner.  Dat is erg jammer. Niet alleen zijn het prachtige dieren, maar ze verrichten ook goed werk. Ze zijn erg belangrijk om het evenwicht in de natuur te bewaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here