Je zakelijk kleden doe je zo

Thuis draag je wat je wil, maar wanneer je aan het werk bent, wil je professioneel overkomen. Welke indruk mensen van je hebben, wordt – zeker op de werkvloer- heel erg bepaald door de kledij waarin je komt werken. Sommige kledingopties zijn logisch. Zo kan je niet in je jogging gaan werken, behalve wanneer je turnleerkracht bent. Ook je pyjama of zwemkledij zijn uiteraard geen optie, net als flipflops en rubberen laarzen. Hoe je je wel moet kleden wanneer je aan het werk gaat, lees je hier.

Je organisatie bepaalt de regels

Op heel veel werkplaatsen wordt de dresscode al bepaald door je werkgever. Dit kan officieel zijn, dan heeft elke werknemer een uniform dat door het bedrijf toegewezen wordt, of dan weet je welke kleuren er al dan niet gepast zijn op je werk. Maar op veel werkplaatsen zul je snel merken dat er misschien geen geschreven kledingregels zijn, maar wel ongeschreven regels. Dan wordt er bijvoorbeeld verwacht dat je niet in een korte broek komt werken, of niet op je sportschoenen. Wanneer je twijfelt wat er op vlak van kleding van je verwacht wordt, en wanneer dit nergens omschreven is, observeer je collega’s dan goed of vraag hen gewoon wat er op vlak van kleding van je verwacht wordt en eventueel ook wat er echt not done is op je werkvloer.

Hou rekening met de seizoenen

Het klinkt misschien logisch om geen zomerkleding te dragen in de winter en omgekeerd, maar soms ben je heel erg gehecht aan een gezellige wintertrui of een comfortabele linnen broek. Op zich is daar niks mis mee, maar het geeft een heel ongepaste indruk wanneer je niet seizoen conform gekleed gaat. Bovendien wordt het binnen veel bedrijven niet gewaardeerd wanneer je te veel “bloot” laat zien. Mannen in korte broek worden vaak wat gek aangekeken, en bij vrouwen kunnen een te korte rok, een te diep uitgesneden blouseje of blote schouders ook vaak op kritiek rekenen.

Kleur bekennen

Op sommige werkplekken zullen de kleuren die je draagt totaal niet uitmaken, maar wanneer je een meer formele job uitoefent, is dat vaak wel het geval. Dan wordt er verwacht dat je voor subtiele, neutrale kleuren kiest, zoals wit, beige, zwart, blauw en grijs. Draag je graag uitbundige gekleurde kleding, hou die dan voor de momenten dat je niet aan het werk bent. Wat je wel kunt doen als je toch wat kleur in je werkoutfit wil brengen, is het dragen van gekleurde accessoires. Denk hierbij maar aan een felgekleurde das, opvallende schoenen of juwelen in een vrolijke kleur.

Goede hygiëne

Welke dresscode er ook gehanteerd wordt op jouw werk, persoonlijke hygiëne is altijd topprioriteit. Zorg ervoor dat je elke dag fris gewassen en eventueel geschoren op je werk toekomt. Voorkom onfrisse geurtjes met deodorant, waarvan je eventueel ook een exemplaar mee naar je werk kunt nemen. Zorg voor een frisse adem, verzorgde nagels en tanden. Als vrouw je gezicht opmaken is zeker oké, maar overdrijf hier niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here