Hoe hou je werk en privé van elkaar gescheiden wanneer je vaak van thuis uit werkt?

Sinds de coronacrisis mogen steeds meer mensen steeds regelmatiger van thuis uit werken. Op zich is dat heel goed nieuws. Het zorgt ervoor dat je de files kunt vermijden, vaak efficiënter kunt werken en dat je minder tijd verliest aan woon-werkverkeer. Veel mensen genieten ervan om hun vertrouwde kopje koffie te nuttigen tijdens de werkuren en om al een wasmachine te laten draaien tussen twee online meetings door. Toch maakt het thuiswerken de balans tussen werk en privé nog moeilijker. Want je werk speelt zich nu grotendeels af in je privé. Je hebt je laptop, je bestanden en je werktelefoon altijd ter beschikking. Vaak maakt dat het moeilijk om je werk af te ronden en ook in je hoofd te switchen tussen werk en vrije tijd. Hier lees je enkele tips om werk en privé toch van elkaar te scheiden wanneer je vaak van thuis uit werkt. Dit is immers erg belangrijk om je mentaal gezond en uitgerust te blijven voelen.

Ga in werkmodus

Je brein werkt nog veel vernuftiger dan je zou denken. Daarom is het belangrijk om ook aan je hersenen duidelijk te maken wanneer het werktijd en wanneer het vrije tijd is. Dit doe je onder andere door je kledingstijl aan te passen. Uiteraard is het heel comfortabel om te werken in je pyjama, maar omdat je hersenen je pyjama aan ontspannen doet denken, zorgt die pyjama ervoor dat je niet gefocust aan de slag kunt gaan. Trek dus kleding aan die je ook zou dragen wanneer je op de werkvloer gaat werken, maar laat die stijve das of knellende schoenen gerust achterwege.

Zorg voor een geschikte werkplek

Aan de keukentafel tussen de kruimels van het ontbijt door werken is mogelijk, maar het zorgt er wel voor dat je je werkplek binnen in je privé installeert. Ook hier creëer je verwarring voor je brein en dus ook voor jezelf. Zorg ervoor dat je een werkruimte hebt waar je rustig en geconcentreerd kan werken, ook als je gezinsleden thuis zouden zijn. Gebruik deze werkplek ook alleen voor werkgerelateerde zaken, en dus niet om in te ontspannen. Idealiter gebruik je een aparte kamer of bureauruimte om in te werken, zodat je al je werkspullen daar kunt laten wanneer je stopt met werken, en de deur letterlijk en figuurlijk achter je kunt sluiten.

Bewaar je werkritme

Wanneer je van thuis uit werkt, is het extra verleidelijk om tussendoor wat huishoudelijke taken of een boodschap te doen, en de verloren werktijd dan ’s avonds en in het weekend in te halen. Op deze manier heb je geen duidelijke werkmomenten meer, en lijkt het na een tijdje of je 7 dagen op 7 aan het werk bent. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan vaste werkmomenten, afgewisseld met enkele pauzes waarin je even wat anders kunt doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here