duurzaam ondernemen

Het woord ‘duurzaam’ wordt steeds vaker gebruikt en krijgt steeds meer belang. Duurzaam ondernemen betekent dat er rekening gehouden wordt met het milieu, de maatschappij en het personeel. Kantoren worden verplicht om steeds beter met energie om te gaan en producten moeten milieuvriendelijker worden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ondernemerschap duurzaam is? Hier zijn drie tips voor duurzaam ondernemen.

Gebouw

Het kantoor waaruit gewerkt wordt zet de toon in het duurzaam ondernemen. Er kan op een kantoor heel veel gedaan worden om milieuvriendelijker te werk te gaan. Zo kan allereerst gekeken worden naar het energielabel van het bedrijf. Door goede isolatie, duurzame energie (energie uit natuurlijke bronnen zoals zonne-energie), groene daken en andere maatregelen, kan jouw kantoorruimte veel energiezuiniger worden. Om de mogelijkheden van jouw bedrijfsruimte te onderzoeken kun je een adviseur inschakelen. Ook zijn er verschillende subsidies die je kunt aanvragen bij de overheid om energiebesparende maatregelen te bekostigen. In de inrichting van je kantoorruimte kun je ook veel doen om duurzaamheid te bevorderen. Zo kun je kiezen voor ledverlichting en milieuvriendelijke (bouw)materialen.

Producten

Bij duurzaam ondernemen horen ook duurzame producten. Dit betreft de producten die verkocht worden en de producten die ingekocht worden. Wat betreft het inkopen van producten is het belangrijk om na te gaan in welke omstandigheden deze geproduceerd zijn. In andere landen zijn de regels betreft vervuiling en arbeidsvoorwaarden soms veel minder streng. Als je twijfelt of de grondstof duurzaam is, kun je de grondstoffenscanner gebruiken om inzicht te krijgen in het product. Denk ook aan het verminderen van plastic gebruik. Plastic producten kunnen vaak vervangen worden door duurzamere varianten. Zo kun je bijvoorbeeld bubbeltjesplastic vervangen voor gerecycled papier. Daarnaast is digitaliseren een duurzame keus, zo wordt het papierverbruik flink verminderd. Probeer bedrijfsafval zo goed mogelijk te scheiden.

Werknemers

Het vervoer van de werknemers naar de bedrijfsruimte kan heel belastend zijn voor het milieu. Allereerst is de transportkeuze bepalend. Als iedere werknemer in een bedrijfsauto rijdt, wordt natuurlijk veel brandstof verbruikt. Maar als (verschillende) werknemers met het openbaar vervoer reizen is dat al veel minder milieubelastend. Ook zitten niet alle werkzaamheden vast aan het kantoor. Sommige taken kunnen prima vanuit huis geregeld worden. Vaker vanuit huis (laten) werken is daarom een slimme keuze.

Winst

Sommige van deze maatregelen lijken misschien veel gedoe, maar het levert alleen maar winst op. Allereerst besparen de energiebesparende maatregelen heel veel geld. Daarnaast is het hebben van een ‘groen imago’ ook ontzettend waardevol. Duurzaam handelen is populair en zal klanten meer vertrouwen geven in jouw bedrijf. Ook de subsidies die de overheid biedt zijn aantrekkelijk. Dus minder uitgaven, meer klanten en meer subsidies: een win-winsituatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here