Vrije vormen en strakke randen met een tuinafboording Tuinafboording kopen? Lees meer over vorm en materiaal. Met een tuinafboording trek je grenzen in je tuin, maar hoe, dat bepaal je zelf. Wil je tuinafboording kopen, laat je dan adviseren over de mogelijkheden.

Vrije vormen en strakke randen met een tuinafboording

Met een goede tuinafboording herteken je de tuin. Randen vormen nieuwe kadreringen, tuinafboordingen brengen een gelaagdheid in de tuin, wat voor een boeiend zicht zorgt, in zomer en winter. Tuinafboordingen worden toegepast in klassieke tuinontwerpen, maar gezien ook vrije vormen mogelijk zijn, hebben ze voor de moderne tuinarchitectuur evenzeer een grote betekenis.

Indien je van zin bent om ook in jouw tuin afboordingen te leggen, zul je meer willen weten over de mogelijkheden. Tuinafboording kopen, dat doe je immers best geïnformeerd. Bij ons lees je meer over de vrije vormen die je met tuinafboordingen kunt creëren en over de verschillende materialen. Dan ben je zeker vooraleer je de tuinafboording effectief aanschaft.

Tuinafboording: vrije vorm of toch rechtuit?

Ga je een tuinafboording kopen, dan heb je zeker al wel een „vastomlijnd” idee van hoe je deze wilt aanleggen. Koos je voor een klassiek ontwerp, met rechte lijnen en scherpe hoeken? Dan doe je alleszins recht aan de oorsprong van tuinafboordingen, die vroeger veel werden toegepast in klassieke tuinen, in wat wel de Franse stijl is gaan heten. Zo’n tuinen vind je in België ook, beroemd is de „Franse tuin” bij het kasteel Alden Biesen in Limburg. De verschillende onderdelen van de tuin kregen er telkens hun eigen grondstuk en dat werd steeds herkenbaar afgebakend. Het zal niet verrassen dat voor dit type tuin afboordingen veelgebruikt zijn.

Maar wij wijzen je er graag op dat afboordingen ook in heel andere tuinen tot hun recht komen. Met moderne technieken zijn de vormen volledig vrij geworden, je kunt nog altijd hoeken leggen indien je dat wenst, maar je kunt ook bochten en elegante slingers vormen. De tuinafboording stelt zelf geen eisen meer, jij hebt de controle. Een tuinontwerp dat modern is, asymmetrisch, zelfs ontegenzeggelijk dynamisch oogt… Het is net in zo’n tuinen dat afboordingen momenteel veel worden toegepast.

Tuinafboordingen cortenstaal

Voor de moderne tuinaanleg is het belangrijk dat de tuinafboordingen van een flexibel materiaal zijn vervaardigd. Om die reden zijn staal en kunststof veelgezocht. We zullen in deze blog aandacht besteden aan twee materialen: kunststof en cortenstaal. Laatsgenoemd materiaal zal bij een groot publiek gekend zijn, omdat we cortenstaal bijvoorbeeld ook dikwijls aantreffen in grote kunstwerken. De roestbruine kleur van dit staal maakt dat het goed kan worden ingepast in de kleurschakeringen van je tuin.

Cortenstaal is weerbestendig staal. Maar het is geen inox (roestvrij staal), roest heeft er net vat op mogen krijgen, zonder dat het staal zijn structuur en stevigheid verliest. De corrosie zou nog kunnen uitbreiden, bijgevolg is cortenstaal niet aangewezen voor dragende constructies. Het is in de praktijk niettemin stevig en duurzaam. De roestlaag aan de buitenzijde houdt verdere oxidatie net tegen. De roestbruine kleur kan wel overslaan op tegels die er juist tegenaan liggen, dus daar houd je best wel rekening mee. Voor je tuinafboording cortenstaal gebruiken is eerst en vooral een kwestie van smaak en kleur. Maar zeker is er ook een praktisch argument, indien je gebruikt maakt van de oplossing van Eccoborders Easyfix.

Eccoborders Easyfix Cortenstaal is er namelijk niet enkel in rechte stukken (LI), maar ook in een buigbare variant (CS). Die variant is ideaal voor wie in vrije vorm tuinafboordingen wil aanleggen. Tussen grind en planten slingert het cortenstaal in een patroon dat jij hebt kunnen uitkiezen, gelijk het potlood op het papier van je eerste tuinontwerp. En daar waar je liefst een scherpe hoek in het patroon laat zien, plooit Eccoborders Easyfix LI Cortenstaal ook weer precies zoals je wilde – je gebruikt dan best de solide variant. De keuze tussen deze beide varianten resulteert in een grote vrijheid in ontwerpen.

Ecolat tuinafboording

Zo’n vrijheid heb je ook met kunststof. Een Ecolat tuinafboording is een afboording van gerecycleerd kunststof. Daarmee is het ook een ecologisch verantwoord materiaal, met de keuze voor een Ecolat tuinafboording draag je immers bij aan een duurzame afvalverwerking. Net als het Easyfix Cortenstaal dat we hierboven beschreven is Ecolat op vele manieren inzetbaar, je kunt er rechte lijnen mee leggen, maar ook gebogen vormen.

Een belangrijk voordeel van de Ecolat tuinafboording in vergelijk met tuinafboordingen uit cortenstaal is dat Ecolat ook als afgrenzing van wateroppervlak kan dienen, met andere woorden, met Ecolat kun je ook vijverranden realiseren en wel in eender welke vorm. Dat geeft je nog extra vrijheid om je tuin exact naar eigen voorkeur aan te leggen.

Andere materialen voor de tuinafboording

Een tuinafboording kopen gaat in veel gevallen neerkomen op de keuze tussen cortenstaal en Ecolat, maar we wijzen je graag op nog enkele andere mogelijkheden. Hout is voor tuinafboordingen altijd volop gebruikt en nog is het een geliefd materiaal, dat evenals cortenstaal door z’n warme kleur goed in de tuin past. Maar hout is niet flexibel, je hebt met hout toch niet de vrijheid waarover we hierboven spraken. Iets meer vrijheid biedt beton, een materiaal met een ruwe, industriële uitstraling dat net om die reden aantrekkelijk kan zijn in de tuin. Een tuinafboording mag dan grenzen trekken in je tuin, de mogelijkheden die er voor tuinafboordingen bestaan zijn niettemin onbegrensd!